Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo'n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

Kabinetsbronnen benadrukken dat het geen bezuinigingen zijn, maar dat de groei van de uitgaven wordt beperkt. Het geld dat bij de sectoren wordt weggehaald, blijft bij de zorg. Bovendien wordt in de wijkverpleging en de huisartsenzorg het beschikbare budget al jaren niet volledig uitgegeven, benadrukken betrokkenen.

Daarnaast worden wel afspraken gemaakt om de groei van zorgkosten in te perken.

Nieuwe afspraken

Het Integraal Zorgakkoord moet ervoor zorgen dat er voor de gehele sector nieuwe afspraken gemaakt worden. De komende weken wordt nog gesproken over de afspraken. De hoop is dat er in september een akkoord ligt.

Oppositiepartijen reageren uiterst kritisch op de gelekte conceptplannen. PvdA-voorvrouw Attje Kuiken spreekt van "zorgwekkende berichten". Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink gaat het om een "bezuinigingsakkoord". "Idioot natuurlijk als je kijkt naar de grote problemen die er nu al zijn", aldus de socialist.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.