Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De restanten van in brand gestoken wagenbanden op de afrit van de A7 bij Medemblik.© Archieffoto Mediahuis

ANP
DEN HAAG

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

Het aantal bekeuringen rond snelwegen is sinds 22 juni opvallend sterk gestegen, meldt de politie. Rond die tijd begonnen de protesten tegen het stikstofbeleid van de overheid.

In totaal schreven agenten de afgelopen weken zevenhonderd verkeersboetes uit voor overtredingen die aan de boerenprotesten zijn te relateren. Zo zijn aanzienlijk meer boetes uitgedeeld voor rijden over de snelweg met trage motorvoertuigen (186 keer) of stilstaan op de rijbaan (in totaal 212 boetes).

„Bekeuringen schrijven is geen doelstelling op zich”, zegt nationaal commandant Willem Woelders. „Maar dit is zeker een fors aantal. En het gaat om volwassen bedragen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij de geregistreerde aanhoudingen rond de boerenprotesten ging het meestal om openlijke geweldpleging tegen personen of goederen en verstoring van de openbare orde. Ook zijn enkele verdachten aangehouden wegens poging tot doodslag of moord. De meeste verdachten zijn jonger dan 30 jaar. Van de honderd is ongeveer een kwart buiten heterdaad aangehouden, dus niet ter plekke en pas later.

Woelders: „Dat verdachten rondom boerenprotesten niet direct worden aangehouden, wil dus zeker niet zeggen dat zij vrijuit gaan. Gaan mensen over grenzen, dan treden wij op. Ter plaatse of achteraf, via klassiek recherchewerk achterhalen we vaak alsnog wie het zijn.”

Het aantal bekeuringen voor langzaam rijdende motorvoertuigen op de snelweg nam in de afgelopen weken flink toe: van zeven keer per week begin juni, tot 115 keer in de zeven actieweken, een gemiddelde van zestien per week.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.