Radicaalislamitische Taliban heerst al weer jaar over Afghanistan

ANP Producties | Bron: ANP
Kabul

De radicaalislamitische Taliban heerst maandag al weer een jaar over Afghanistan. De beweging kon op 15 augustus 2021 de macht overnemen, nadat de hoofdstad Kabul voor een groot deel onder haar controle was gekomen. In het paleis van de president riepen vertegenwoordigers van de islamitische fundamentalisten de overwinning uit. De toenmalige president Ashraf Ghani verliet dezelfde dag het land.

De in 1994 opgerichte Taliban kwamen aan het eind van de vorige eeuw al aan de macht in het Aziatische land, nadat de strijdkrachten van de Sovjet-Unie zich hadden teruggetrokken. Na de aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september 2001 werden de extremisten verdreven door de Amerikanen omdat zij terreurgroep al-Qaeda, verantwoordelijk voor de aanslagen, onderdak hadden geboden.

Twintig jaar lang hebben westerse landen toen geprobeerd militairen op te leiden en democratie en mensenrechten in te voeren. In april vorig jaar begonnen de Verenigde Staten en de NAVO met het terugtrekken van hun troepenmacht. De aftocht leidde veel sneller dan verwacht tot de opmars van de fundamentalisten, die zich mogelijk jaren op de snelle machtsgreep hadden voorbereid.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.