NS start met testritten Airport Sprinter om tijdwinst te boeken

© ANP / Eugene Winthagen

ANP
HOOFDDORP

De NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp. Daarvoor zijn gewone Sprinters voorzien van extra techniek en camera's. Doel is om te kijken hoe er tijdwinst is te behalen.

De testritten zijn zes weken lang elke dinsdag en woensdag, en onder meer het vertrek- en aankomstproces wordt onderzocht. De reiziger merkt er als het goed is weinig van.

De Airport Sprinter is een gewone Sprinter. Het verschil is dat de machinist verantwoordelijk wordt voor het sluiten van de deuren. Door technische aanpassingen en extra camera's kan het hele vertrekproces in handen van één persoon komen en kan het sluiten van deuren, en het vertrek van de trein, dus sneller. De conducteur blijft de chef van de trein en richt zich op serviceverlening, meldt NS.

Bij het testen wordt gekeken naar de techniek, maar ook naar de interactie tussen mens en techniek. Er was al lange tijd getest met een prototype. Er waren simulaties in de fabriek, er is getest met een stilstaande trein en er is proefgedraaid met vrijwilligers als reizigers, compleet met een pluchen hond aan een riem. Maandag beginnen de ritten 'in het echt'.

Over enkele jaren moet de trein op dit traject (Amsterdam Centraal - Amsterdam Sloterdijk - Amsterdam Lelylaan - Schiphol - Hoofddorp) acht keer per uur gaan rijden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.