Autoraces in Zandvoort inspireren tientallen kunstenaars. Striptekenaar Toon van Driel brak de tent af toen Verstappen won

Werk van André Boone.

Jaap Timmers
Zandvoort

De befaamde stripmaker Toon van Driel brak de tent af toen Max Verstappen wereldkampioen werd. De voormalige inwoner van Zandvoort werd gevraagd cartoons over het racewonder te maken, die rond de Dutch Grand Prix tentoongesteld worden. De kunst is vanaf vrijdag 12 augustus al te zien in het dorp.

Van Driel (Amsterdam, 1945) maakte naam met de absurde voetbalstrip F.C. Knudde. Maar de Formule 1 is wel even iets anders. Hij zag er eerst tegen op, maar gaandeweg kreeg Van Driel er schik in. ’Ik was m’n eigen DRS’, zei hij, verwijzend naar het extra versnellingspookje in een Formule 1-wagen, waarmee de coureurs hun de achtervleugel openklappen. Hij tekende grote platen. ’Ik kon niet meer stoppen.’

(Tekst gaat door onder de foto)

Cartoon van Toon van Driel.

De platen van Van Driel zijn te zien in Zandvoorts Museum, als onderdeel van het grote publieksprogramma Zandvoort Beyond, dat rond de Grand Prix is gebouwd. De Dutch GP worden verreden op 2, 3 en 4 september. Vrijdag zijn tekenaar Toon van Driel en Jan Lammers, directeur van Grand Prix Nederland, aanwezig bij de opening van de tentoonstelling.

Toon van Driel is niet de enige kunstenaar die zich laat gelden. Tientallen anderen doen, ook met ingang van vrijdag 12 augustus, mee aan het kunstspektakel ’Car Art’, dat behalve in Zandvoorts Museum zich afspeelt op twee andere locaties: het Pop Up Museum Raadhuis en het wagen- en kunstpark op het Burgemeester Van Fennemaplein aan de Boulevard.

(Tekst gaat door onder de foto)

Werk van Randy van Lingen.

De kunstenaars geven hun kijk op het thema auto. Opvallend is een enorm paard van kunstenaar Randy van Lingen. Hij maakte het dier van autobanden. Je ziet daar verder een racewagen waarvan de carrosserie is opgebouwd met honderden gele speelgoedautootjes. Of een houten strandbed op wielen van Johan Leemkuil.

(Tekst gaat door onder de foto)

Werk van Petry Claassen.

Hier en daar is het kunst met een knipoog naar de Grand Prix, ook leveren sommigen commentaar op het circus.

De drie exposities gaan vrijdag 12 augustus open. De kunstwerken op de buitenlocatie (Burgemeester Van Fennemaplein) zijn te zien tot en met 4 september, de laatste racedag. De exposities in het Raadhuis en Zandvoorts Museum zijn tot 9 oktober te zien.

Werk van Johan Leemkuil.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.