Ruth Hartman, voorvechter voor kunst en natuur, overleden in Haarlem

Ruth Hartman werd 86 jaar.

Jaap Timmers
Haarlem

Naar nu bekend is geworden, is Ruth Hartman overleden. De actrice en logopediste was een strijdbare vrouw, die zich sterk maakte voor kunstenaars en de natuur. Ze werd 86 jaar.

Hartman was nauw betrokken bij de oprichting van de Toneelschuur, tegenwoordig de Schuur, in 1970. Vrienden Marijke Don, Jan van Galen, Hans Man in ’t Veld en Rogier Kuiper waren aanwezig bij haar uitvaart in besloten kring op 4 augustus. Hartman stierf op 31 juli.

Direct na de oorlog zette Ruth Hartman zich in voor het verbouwen en eten van onbespoten groenten. In de naoorlogse jaren, toen in Haarlem wethouder Daaf Geluk de scepter zwaaide, was Hartman betrokken bij talrijke culturele initiatieven en kregen deze mede door haar inspanningen kans van slagen. Ze was jarenlang burgerlid van de raadscommissie voor cultuur.

Marijke Don, oprichter van de Vishal, wijst op de verdiensten van Hartman. „Zij was een zeer strijdbare vrouw en was daarin onvermoeibaar. Ze heeft veel betekend voor Haarlem, maar ook voor het behoud van natuur, zoals de bomen in de Elswoutslaan.”

Ruth Hartman was weduwe van acteur en regisseur Broes Hartman.

De Toneelschuur aan de Smedestraat in 1996.© Foto Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.