Duinbehoud: alleen nog schone auto's op Circuit Zandvoort

© ANP

ANP
HAARLEM

Stichting Duinbehoud wil dat er op het circuit van Zandvoort alleen nog met schone auto ’s wordt gereden. Ze heeft een verzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland voor wijziging van de natuurvergunning voor de racebaan.

Alle raceauto’s daar moeten volgens de stichting voortaan een katalysator hebben. Alle andere auto ’s, bijvoorbeeld die waarmee mensen zich tijdens een personeelsuitstapje op het circuit vermaken, moeten straks elektrisch zijn.

Vorige week verloren Duinbehoud en andere milieuorganisaties een zaak waarmee ze geprobeerd hadden de vergunning voor Circuit Zandvoort op te schorten.

Lees ook: Grand Prix Zandvoort kan doorgaan, circuit behoudt natuurvergunning

De Raad van State had twee redenen om dat verzoek niet in te willigen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan. Dat komt doordat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, zoals de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.

Ook maakte de Raad een afweging tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Het circuit heeft volgens de rechter al „forse investeringen” gedaan. De huidige natuurvergunning maakt minder racedagen mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis konden evenementen ook al tijdelijk niet doorgaan.

Lees ook: De rijke natuur rond een race-circuit. Een blik in een heel bijzonder duingebied waar de natuur langzaam weer territorium terugwint

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.