Koudenhorn in Haarlem krijgt er vier afvalcontainers bij. Bewoners balen en noemen de communicatie ’krakkemikkig’

Een ondergrondse container.© Archieffoto Pascal Fielmich

Adri Klinkenberg
Haarlem/Den Haag

„We moesten overal zelf achter komen. Er is nul overleg geweest met gemeente Haarlem en nu staan we hier”, zei bewoner van de Koudenhorn Simon Dijkstra maandag tegen rechter Liesbeth Steendijk van de Raad van State.

Een groepje van tien bewoners verzet zich daar tegen het bijplaatsen van vier ondergrondse afvalcontainers. Die komen in hun straat op een plek waar al een restafvalcontainer in de grond zit. Het wordt een milieuplaats voor restafval, gft, papier en plastic.

„We begrijpen best dat het in de oude binnenstad lastig is en dan kom je in de periferie bij ons terecht. Maar waarom een vervijfvoudiging van het aantal containers bij vier monumenten?”, zei Dijkstra. De bewoners vrezen dat het voor hun deur een stortplaats gaat worden.

Ze droegen een alternatieve locatie aan, 170 meter verderop bij de kruising van de Koudenhorn met de Valkestraat. Daar heeft de gemeente volgens de buurtbewoners niet naar gekeken. In 2020 werden ze door de gemeente uitgenodigd om te praten over twee containers die er bij zouden komen. Daarna bleef het stil, zegt Dijkstra.

Per toeval, omdat zijn echtgenote alerts op haar telefoon heeft, kwamen ze erachter dat er een definitief besluit was genomen over de containers. De bewoners vielen van hun stoel. „Het werden geen twee containers, maar vier”, zegt Dijkstra. Een hoorzitting bij de bezwarencommissie mocht niet baten. „Voor zonnepanelen zitten we in de categorie ’liever niet’. Maar tot aan je ellenbogen in de vuilcontainers doet blijkbaar geen afbreuk aan de kwaliteit.”

De gemeente Haarlem ging maandag in Den Haag niet in op de communicatieklachten van de bewoners. Wel is er gekeken naar het alternatieve voorstel bij het kruispunt. Volgens een woordvoerder zou het kruispunt verbreed moeten worden. Verder stelt de gemeente gebonden te zijn aan de loopafstanden tot de containers en aan de spreiding over de wijk. De Raad van State maakt naar verwachting over zes weken een uitspraak bekend.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.