Schatgraven, pannenkoekenbakwedstrijden en poppenkast; Ruud van Deurzen verzon van alles om Natuurbad Velserend populair te maken | Velsen van vroeger

Natuurbad Velserend omstreeks 1939.© Fotocollectie Joh. Winters Tekst

Guus Hartendorf
Santpoort-Zuid

In april 1934 opent Natuurbad Velserend aan de Velserenderlaan in Santpoort-Zuid de deuren. In juni dat jaar is de oprichting van Zwemvereniging Velserend een feit. ’s Winters wordt er op de zwembassins geschaatst. Eind 1954 wordt de familie Van Deurzen-Wijers eigenaar van het zwembad en het gelijknamige hotel-restaurant. In 1966 wordt Ruud van Deurzen exploitant van het badgedeelte en zijn halfbroer Jacques van het horecabedrijf.

‘Er is geen beter oord bekend dan Natuurbad Velserend!’, is een van de slogans die Van Deurzen voor zijn bad gebruikt. Het is ’s zomers een drukte van belang, al dan niet in combinatie met die andere attractie tegenover het bad: de Ruïne van Brederode.

Van Deurzen verzint tijdens zijn bewind van alles om het vooral kinderen naar de zin te maken. Sinterklaas komt midden in de zomer op bezoek, er zijn zangwedstrijden, pannenkoekenbakwedstrijden, poppenkast, schatgraven en dansfeesten. Hij laat niet na op allerlei momenten zijn zwembad onder de aandacht te brengen, zoals tijdens zijn deelname aan de Boerenpaardenrace tijdens de (toen nog) Santpoortse Feestweek. Te paard maakt hij als Ridder van Brederode een ronde om de biljarttafel in Zomerlust.

Van Deurzen, ook wel genaamd Wijers, kondigt aan een wedstrijd met vliegende tapijten te houden. Het is waarschijnlijk zijn laatste openbare optreden want ruim twee maanden later, op 23 november 1981, komt Rudolf van Deurzen in Rotterdam door een noodlottig ongeval op 49-jarige leeftijd om het leven. Daarna zet het verval van ‘zijn’ Velserend in. In de zomer van 1995 gaat het natuurbad plotseling voorgoed dicht.

Op de foto van omstreeks 1939 ziet u het middenbad, links daarvan het pierenbad. Daarnaast, buiten beeld, de kanovijver. Rechts buiten beeld is ‘het diepe’ met drie duikplanken en het instructiebad met zwemhengel, bediend door juffrouw Rina. Brrrr.

Velsen Van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond. Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.