VS noemen uitbraak apenpokken noodtoestand voor volksgezondheid

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten roepen de uitbraak van apenpokken uit tot een "noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid", meldt minister Xavier Becerra van Volksgezondheid. De regering van president Joe Biden hoopt zo het bewustzijn over het virus te vergroten en extra financiering vrij te maken om de verspreiding ervan te bestrijden.

Eerder namen de staten New York, Californië en Illinois al soortgelijke beslissingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde op 23 juli apenpokken een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, na uitbraken in ongeveer zeventig landen waar het virus zich niet eerder verspreidde.

De VS kampen met een beperkte voorraad Jynneos, het enige vaccin tegen apenpokken dat medicijnwaakhond FDA heeft goedgekeurd. De groep met het hoogste risico op de ziekte bestaat volgens de regering uit ongeveer 1,6 miljoen mensen, terwijl het land slechts Jynneos-doses heeft om ongeveer 550.000 mensen te beschermen.

Vaccins

De Amerikaanse regering had medio juli 156.000 vaccindoses tegen apenpokken over het hele land verdeeld. Inmiddels is dit aantal toegenomen tot 600.000, bevestigt een gezondheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters . De VS hebben nog eens 2,5 miljoen doses besteld van het Jynneos-vaccin, dat gemaakt wordt door de Deense farmaceut Bavarian.

Sinds 18 mei zijn in de VS meer dan 6600 gevallen van apenpokken bevestigd, waarbij de overgrote meerderheid zich voordoet bij mannen die seks hebben met mannen. Ook zijn minstens vijf gevallen van apenpokken bij kinderen gemeld.

Apenpokken kunnen leiden tot koorts, gezwollen lymfeklieren, huiduitslag en vaak pijnlijke weefselschade die kan resulteren in littekens. Het virus wordt ook in verband gebracht met ernstigere complicaties bij kinderen, zwangere vrouwen en mensen met immuunaandoeningen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.