Elfde Europese titel voor softbalvrouwen Oranje

Pitcher Eva Voortman heerste in de finale tegen Groot-Brittanië van de eerste tot en met de laatste bal.

Pitcher Eva Voortman heerste in de finale tegen Groot-Brittanië van de eerste tot en met de laatste bal.© Archieffoto

Rob Spierenburg
Sant Boi

Door in het Spaanse Sant Boi in de finale Groot Brittannië met 7-0 van het veld te blazen hebben de Nederlandse softbalvrouwen onder leiding van bondscoach Ferenc Jongejan de Europese titel in de wacht gesleept.

Het was voor de elfde keer in 23 edities dat Oranje op het Europese podium de sterkste was. Het team is nog één titel verwijderd van recordkampioen Italië dat de overige twaalf EK’s wist te winnen.

Dat Engeland zich in het toernooi onder de rook van Barcelona voor de finale wist te plaatsen zonder ook maar één wedstrijd te hebben verloren, kwam als een daverende verrassing. In de poulefase was zowel Nederland (5-0) als Italië (2-1) de mindere geweest van de Britten.

Daardoor werd het onderlinge treffen op donderdagavond tussen aartsrivalen Nederland en Italië ineens cruciaal. De winnaar mocht het in de finale opnieuw tegen Engeland proberen; de verliezer restte slechts een duel tegen Spanje om het troostmetaal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het werd een zinderende strijd die pas na middernacht in het voordeel van Oranje werd beslist. De verlenging leek aanstaande toen Suka van Gurp bij een 2-2 stand in de tweede helft van de zevende innings de bal genadeloos hard over de hekken joeg.

Zo spannend als het duel met Italië was, zo eenzijdig was de finale tegen Engeland. Oranje was zowel aanvallend als verdedigend heer en meester. Pitcher Eva Voortman heerste van de eerste tot en met de laatste bal. Ook aan slag stond er geen maat op de Nederlandse vrouwen.

Een hele serie rake klappen leidde tot een 7-0 voorsprong die in de zevende innings met een magistraal uitgevoerd dubbelspel van Suka Van Gurp en Dinet Oosting over de eindstreep werd getrokken.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen