VS halen uit naar Hongaarse premier Orban om racisme

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten hebben racistische opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban onvergeeflijk genoemd. De nationalistische leider had in een toespraak gewaarschuwd voor het ontstaan van "volkeren van gemengd ras".

In een reactie op de uitlatingen wees het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de verklaring van de Amerikaanse gezant tegen antisemitisme. Die noemde de woorden van Orban "onvergeeflijk", ruim een driekwart eeuw na de Holocaust. Ze doen denken aan de racistische ideologie van de nazi's, aldus de gezant.

Het buitenlandministerie zelf zei dat de opmerkingen van Orban niet de gedeelde waarden weerspiegelen "die de Verenigde Staten aan Hongarije binden, die als basis dienen voor de relatie tussen onze twee volkeren en die als basis dienen voor de relatie tussen de Verenigde Staten en onze andere bondgenoten."

"Rassenvermenging"

De uiterst conservatieve Orban hield zaterdag in Roemenië voor de Hongaarse minderheid daar een fel betoog tegen "rassenvermenging" met niet-Europeanen, waarbij hij een "multi-etnische" samenleving verwierp. De toespraak leidde de afgelopen dagen al tot een storm van kritiek in binnen- en buitenland.

Tijdens een bezoek donderdag aan Oostenrijk verdedigde Orban zijn opvattingen als culturele standpunten die in hun Hongaarse context moeten worden gezien: "In Hongarije vertegenwoordigen deze uitdrukkingen en zinnen een cultureel, beschaafd gezichtspunt."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.