Nederland verpreutst en dat is zorgelijk: ’Meer openbaar naakt is goed voor de mens’ | opinie

Omdat bijna niemand het meer doet, zijn blote borsten vrijwel not done.© foto MARIEL KOLMSCHOT

Hanneke de Graaf

Op het strand zijn vrijwel geen naakte lichamen meer te zien en dat is slecht voor de ontwikkeling van het zelfbeeld van kinderen. Nederland verpreutst en dat is zorgelijk, vindt onderzoeker Hanneke de Graaf. Ze pleit daarom voor meer bloot.

Dat ouders er voor kiezen om hun heel jonge kinderen niet meer bloot of in ieder geval niet zonder bovenstukje op het strand laten lopen is nergens voor nodig. Er is niets erotisch aan het lichaam van een vijfjarige, dus er is geen enkele noodzaak om dit te bedekken. Die kleintjes hebben vaak zelf ook nog helemaal geen gevoelens van schaamte.

Maar groepsdruk en de heersende cultuur hebben hierop een grote invloed. Ouders kijken om zich heen en doen wat andere ouders ook doen. En je hebt geen zin om je raar te voelen omdat jij de enige ouder bent die de kinderen naakt laat spelen in de zon. Dat is erg jammer.

Topless

Zelf was ik jong in de jaren tachtig en toen was het eerder regel dan uitzondering dat je geen bovenstukje droeg. Nu is dat uitzonderlijk. Kies je er voor om met je blote borsten op het stand te zitten, dan ben je een van de weinigen. Omdat niemand het meer doet is het vrijwel not done om met ontblote borsten op het strand te zijn. Dat beperkt de keuzevrijheid van vrouwen. Je voelt je als individu bekeken als je het wel zou doen.

Het nadeel van het niet meer zien van andere naakte mensen is dat we daardoor een veel beperkter beeld krijgen over lichamen, betoogt Hanneke de Graaf.© Foto 123RF

We weten het niet zeker, maar het kan zijn dat deze trend voortkomt uit de angst dat je blote borsten online verschijnen. Dat zou jammer zijn, want dan is het eigenlijk een heel negatieve keuze.

Het nadeel van het niet meer zien van andere naakte mensen is dat we daardoor een veel beperkter beeld krijgen over lichamen. Het is juist heel goed voor kinderen om verschillende mensen naakt te zien. Zo leren ze dat er een enorme verscheidenheid is aan lichamen. Zeker in de puberteit vragen veel kinderen zich af of ze er wel normaal uitzien. Als je dan zou weten dat er een heel breed scala bestaat aan wat normaal is, voel je je minder onzeker.

Vrijheid

Zelf doe ik vooral onderzoek naar seksuele gezondheid. Keuzevrijheid maakt hier deel van uit en die vrijheid wordt door de huidige blootnormen beperkt. Niet zozeer in seksueel gedrag, maar wel in wat je van jezelf durft te laten zien. Het lichaamsbeeld van kinderen wordt hierdoor dus aangetast.

We hebben eigenlijk een soort movement nodig zodat we weer blote borsten en blote kinderen in het strandbeeld te krijgen. Een groep vrouwen die besluit dat zo’n bovenstukje niet meer hoeft en ouders die hun kleintjes lekker in hun blootje laten rondlopen. Ik denk dat we er uiteindelijk allemaal beter van worden.

Lees ook: ’Bloot geeft je een vrij gevoel’

Lees ook: Bloot de stad ingaan kost je een bon, maar stap je met honderd bloteriken op de fiets, dan verblikt of verbloost Amsterdam nergens van

Rutgers

Hanneke de Graaf is senior onderzoeker voor Rutgers, expertisecentrum seksualiteit

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.