Twee dagen terug naar de Middeleeuwen bij Ruïne Bewoond in Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid, waar bewoners weer tot leven komen

De oorspronkelijke bewoners van kasteel Brederode.© foto Kees Sikkes

1 / 2
Pieter van Hove
Santpoort-Zuid

Wie kent er niet de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid? Talloze schoolklassen brengen wel eens een bezoekje aan het kasteel, met roodbruine stenen en een imposante slotgracht eromheen.

Maar ook liefhebbers van de vaderlandse geschiedenis mogen zich er graag onderdompelen in het verleden. Zoals aanstaand weekend, wanneer er twee dagen lang een editie is van Ruïne Bewoond, terug naar de tijd van toen.

De middeleeuwse bewoners komen tot leven en nemen de bezoeker terug naar eeuwen geleden. Met in de hoofdrol op zaterdag Hendrik de Grote Geus, die met zijn Smeekschrift der Edelen de aanstichter was van de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Hendrik vertelt persoonlijk waarom hij uitgescholden werd voor Geus en hoe dit een eretitel werd.

Verkleedkast

Een dag later ontvangt de laatste vrouwe van kasteel Brederode, Yolande de Lalaing, de bezoekers in haar Donjon, de mooiste kamer van het kasteel. Haar neef Joost de Lalaing was stadhouder van Holland en Zeeland en is bij haar op bezoek. De verkleedkast staat open. Vrouwe Yolande is altijd op zoek naar nieuwe hofdames.

In de theetuin kan de bezoeker genieten van een drankje en lekkers. En misschien wel de mooiste tekening maken bij het gedicht van de Ridder met de neus. De entree is acht euro, kinderen tussen 4-11 jaar betalen zes euro. Voor kinderen van 0-3 jaar is het gratis. Meer info en tickets op ruinevanbrederode.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.