Blik in de toekomst tijdens hyperloopwedstrijd: ’Wow, hij zweeft!’ over winnend ontwerp van Nederlandse studenten

De hyperloop van de studenten van TU Delft.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Merlin Mulder
HILVERSUM

In Hilversum krijgen bezoekers zaterdag een kijkje in de toekomst. Want dan vervoeren we pakketten en later mensen in hyperloop transportsystemen. Studententeams uit onder meer Valencia, Zwitserland en Delft tonen hun zelfgebouwde uitvindingen.

,,Oja! Kijk, hij zweeft! Wat vet, wat mooi.’’ Het hyperloopsysteem van het studententeam van de TU Delft trekt rond het middaguur veel bekijks. Van trotse ouders tot geïnteresseerden uit de transport- of innovatiewereld, iedereen hoopt een glimp op te vangen van het technische bouwwerk in beweging. Een stalen constructie van zeventig meter, met daaronder hangend hun ’pod’ zoals die genoemd wordt, een soort capsule. Alles is onder een grote, lange tent die gelukkig voor de toeschouwers open is gezet. Want dat kijkje in de toekomst willen we natuurlijk allemaal.

Maar beweging laat even op zich wachten. Een technische ’uitdaging’ zoals de studenten dat later uitleggen, zorgt ervoor dat het publiek onrustig wordt. ,,Hij gaat het toch wel doen?’’, vraagt een vrouw zich bezorgd af, een moeder van een van de studenten. ,,Net nu de jury meekijkt?’’ Opnieuw wat onderdelen opstarten dan maar. Mobieltjes in de aanslag om alles te filmen. De spanning is om te snijden, maar dan is te zien hoe de capsule weer loskomt van de rails en soepeltjes heen en weer zoeft. Gejuich en applaus. De studenten vliegen elkaar in de armen.

Dat heen en weer bewegen is een belangrijk onderdeel om aan de jury te laten zien, legt Barte van der Zijden uit. Ze doet de woordvoering voor dit project en studeert aan de TU Delft. ,,Want als je deze techniek gaat toepassen, in bijvoorbeeld transport, wil je ook dat het heen en weer kan gaan.’’ Nog iets slims van de Delfse studenten: hun ontwerp remt niet met behulp van remblokken of tegengas geven, maar met een soort tegendruk van de magneten. ,,Hierdoor is het remmen, dat vaak veel brandstof of stroom verbruikt, een stuk duurzamer gemaakt.’’

Later blijkt dat de jury onder de indruk is van het werk van de studenten: ze winnen de Complete Pod Award, de belangrijkste prijs van de in totaal zeven awards. Andere teams wonnen onder meer voor techniek of systeem, maar de Nederlanders wonnen voor het totaalplaatje van hun uitvinding.

Hyperloop voor dummies

Maar goed, de hyperloop dus, eerst een korte uitleg daarover. Want de studenten zijn al sinds september met dit onderwerp bezig en weten er alles van, maar voor de leek klinkt het hele concept allemaal nog wat futuristisch en vaag. Van der Zijden: ,,Onze hyperloop hangt aan rails, maar op die rails wordt spanning gezet. We werken met elektrische magneten, waarbij je onder meer de spanning en het aan- en afstoten kan reguleren. Door daar de juiste balans in te vinden, gaat de capsule zweven en kan deze enorm snel bewegen. Het is nogal een precieze klus geweest om de juiste verhoudingen te vinden, maar het werkt en als deze wedstrijd voorbij is, gaan we onze kennis delen met onder meer andere universiteiten en het bedrijfsleven. Want we hopen natuurlijk dat mensen dit gaan gebruiken.’’

Hier op het Hilversumse terrein van bereikt de Nederlandse uitvinding zo’n zestig kilometer per uur. Maar met deze techniek kunnen snelheden van meer dan duizend kilometer per uur gehaald worden, legt Van der Zijden uit.

Iedereen wil een kijkje in de toekomst.© foto Studio Kastermans/Danielle van

Is zoiets geschikt om mensen in te vervoeren? ,,Ja, als je die snelheid maar rustig opbouwt, net als het afremmen. Wij mensen kunnen niet goed tegen de druk van de g-krachten, als die snel veranderen. Maar doe je het geleidelijk, gaat het prima. In een vliegtuig merk je ook niet dat je zo snel gaat. Je moet een hyperloop zien als een voertuig dat de snelheid kan bereiken van een vliegtuig, maar je hebt het comfort van een trein.’’

Buis

De Spaanse studenten uit Valencia hebben een enorme buis per vrachtwagen naar Hilversum laten komen. Er binnenin zit een apparaat, dat door het hyperloopsysteem gaat zweven en bewegen. Helaas door de niet transparante buis minder goed te zien, maar al even indrukwekkend. Zwitserse studenten bouwden ook een rails, maar dan met een soort capsule zwevend er op, in plaats van eronder.

De Spaanse studenten tonen hun hyperlooptechniek, in een buis.© foto Studio Kastermans/Danielle van

Als het aan de verschillende studenten ligt, wordt het hyperloopsysteem snel ingezet om bijvoorbeeld pakketjes en later ook personen mee te vervoeren. Van der Zijden: ,,Al wordt het mogelijk op zijn vroegst 2040 voor pakketten en 2050 voor mensen, want je hebt met allerlei regels en tests te maken. Maar misschien kan het wel veel eerder, dat zou wel heel tof zijn.’’ Want het systeem is snel en verbruikt alleen elektriciteit. Gebruik je duurzame stroom, heb je je duurzame vervoers- op transportmiddel.

Charmeoffensief

Het grote publiek moet bekender worden met de hyperloop, daarom is er voor de tweede keer op rij de European Hyperloop Week. Vorig jaar in Spanje, nu in Delft en Hilversum. In Hilversum stelde het bedrijf Voestalpine een enorm terrein beschikbaar voor dit evenement. Delftse studenten waren al sinds april bezig met de opbouw van hun enorme baan. Directeur van de hyperloopweek, Siddharth Nair, hoopt dat als meer mensen kennismaken met de hyperlooptechnologie, het minder futuristisch gaat aanvoelen. ,,Wij geloven er allemaal in hier, en het werkt, dat heb je gezien.’’

Wie nieuwsgierig is, kan deze zondag in Delft nog meer informatie over de hyperloopuitvindingen bekijken op de markt. De uitslag van de wedstrijd wordt ook deze zondag bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.