SOS Dolfijn: strandgangers duwen spitssnuitdolfijn richting zee

© Video-still SOS Dolfijn

ANP
ZANDVOORT

Strandgangers bij de kust van Zandvoort hebben dinsdagmiddag een spitssnuitdolfijn die dreigde te stranden, kunnen keren richting de zee, zo meldt stichting SOS Dolfijn. Op beelden die door de stichting worden verspreid, is te zien hoe mensen het dier vanuit het ondiepe water richting de zee duwen.

SOS Dolfijn meldt dinsdagavond dat het lijkt te gaan om in totaal drie spitssnuitdolfijnen die zijn waargenomen. De stichting noemde dit eerder op de dag „verontrustend”, omdat het gaat om diepzeedieren die niet goed weten te overleven in de Noordzee. Een reddingsteam van SOS Dolfijn rukte daarom uit.

De spitssnuitdolfijn die in de middaguren dreigde te stranden had rond 17.45 uur opnieuw hulp nodig omdat het gestrand lag op een zandbank. „Dankzij de fantastische hulp van de KNRM Zandvoort en de Zandvoortse Reddingsbrigade kon ons team goed uitkijken naar de dieren in nood vanaf het water en land. Zelfs een heli in de lucht keek mee uit”, aldus SOS Dolfijn.

Lees ook: SOS Dolfijn heeft spitssnuitdolfijnen 'gelukkig' niet teruggezien

Het reddingsteam is tot na 21.30 uur in de regio Zandvoort geweest om uit te kijken naar de verdwaalde dieren. Ze zijn niet meer waargenomen. Woensdagochtend wordt er opnieuw gekeken of de beesten er nog zijn. „We gaan duimen voor een goede afloop. Ondanks dat de soort een diepzeewalvis is en niet bepaald goede kansen heeft in de Noordzee, hopen we dat de dieren de Noordzee weer weten te verlaten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.