Supermarktketen Coop verwacht miljoenenschade door boerenblokkades

ANP Producties | Bron: ANP
Velp

Supermarktketen Coop verwacht een miljoenenschade te lijden door de boerenblokkades van distributiecentra. Daardoor werd het hele distributienetwerk van het bedrijf platgelegd en konden winkels een tijd lang niet worden bevoorraad.

"Hoe langer de blokkades duren, hoe meer lege schappen dit tot gevolg zal hebben", waarschuwde een woordvoerder al. "Zoals het er nu naar uitziet lopen we een miljoenenschade op, wat onze zelfstandig ondernemers binnen hun eigen zaak direct raakt."

Van Coop werden tot dinsdagmiddag distributiecentra in Deventer en Gieten geblokkeerd. Die zijn inmiddels weer vrij, heeft de keten laten weten. Het bedrijf kon nog niet zeggen of geprobeerd gaat worden om deze schade te verhalen op de protesterende boeren.

Picnic

Eerder waarschuwde supermarktkoepel CBL al voor miljoenen euro's aan schade in de branche als geheel door de blokkades. Coop heeft circa driehonderd winkels, maar is daarmee veel kleiner dan bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo. Andere supermarkten wilden nog geen inschatting geven van de geleden schade en of zij gaan proberen deze op de boeren te verhalen. Onlinesupermarkt Picnic leed maandag zeker tienduizenden euro's schade door het annuleren van een paar duizend bestellingen vanwege een blokkade.

De boerenacties van dinsdagochtend waren verder onder meer bij distributiecentra van Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo in Nieuwegein, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk. Daarvan werden dinsdagmiddag alleen de distributiecentra van Lidl in Heerenveen en Boni in Nijkerk nog geblokkeerd. Maandag begonnen de blokkades door het hele land, die een protest zijn tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.