Pro-Russische separatisten: Lisitsjansk is volledig omsingeld

ANP Producties | Bron: ANP
Lisitsjansk

Pro-Russische separatisten beweren de strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk "volledig" omsingeld te hebben, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Oekraïne spreekt de beweringen tegen. Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne.

"Vandaag hebben de militie van Loehansk en de Russische troepen de laatste strategische plekken ingenomen, waardoor wij kunnen bevestigen dat Lisitsjansk in zijn geheel omsingeld wordt", zei een woordvoerder van de separatisten volgens het staatspersbureau.

Het Oekraïense leger erkent dat er hevig gevochten wordt aan de stadsranden, maar van een complete omsingeling zou volgens een woordvoerder van de Nationale Garde "gelukkig" geen sprake zijn. "De stad is in handen van het Oekraïense leger", zei hij op de Oekraïense televisie.

Donbas

Lisitsjansk wordt regelmatig bestookt door de Russische artillerie en volgens pro-Russische separatisten wordt er ook al in de straten van Lisitsjansk gevochten. Dat is niet bevestigd door Oekraïne of onafhankelijke waarnemers. Als de separatisten de stad weten te veroveren, kunnen de Russen verder in de Donbas-regio komen. Doordat het de Russen niet lukte om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, richt het offensief zich nu vooral op deze regio.

Rusland heeft recent de naast Lisitsjansk gelegen stad Severodonetsk ingenomen. Daar is weken zwaar gevochten in de straten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.