Velsen-Noorders voelen zich al decennia niet serieus genomen en krijgen nu een cruiseschip met vluchtelingen | column Joris Brussel

De demonstratie in Velsen-Noord.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Joris Brussel
Velsen-Noord

Er is deze week al veel over geschreven. Maar als geboren en getogen Velsen-Noorder die nu een paar kilometer verderop woont, kan ook ik niet om de waarschijnlijke komst van de cruiseboot met vluchtelingen heen.

Ik was bewust niet bij de inspreekavond, omdat ik de woede en wanhoop van buurtgenoten op het moment even moeilijk kan verduren. En ik ben best blij met die keuze. Want mijn nekharen gaan overeind staan van het feit dat rechtse politici deze avond gebruikten om zieltjes te winnen voor racisme.

Afvoerputje

Velsen-Noorders voelen zich al decennia niet serieus genomen. En zelfs als we dat wel worden, dan blijft het gevoel beklijven dat we een afvoerputje zijn. Want dat hebben we eenmaal geïnternaliseerd, op basis van alle bagger die we hebben moeten slikken. Maar als extreem-rechtsen denken dat onze dorpelingen boos zijn vanuit vreemdelingenhaat, dan nemen ze ons inderdaad niet serieus.

Want wie zou niet overweldigd zijn al je krijgt te horen dat je dorp met een vijfde wordt aangevuld door vluchtelingen op een paar honderd meter van je huis? Daar hoef je geen xenofoob voor te zijn. Waar ik zelf bang voor ben, is dat er een vicieuze cirkel in stand blijft. Ik snap dat lokale bestuurders Velsen-Noord als mooie oplossing zien. In Velsen-Noord is toch iedereen altijd al verontwaardigend, dus dan kan dit er ook wel bij.

Straks wordt het knokken tussen opgeschoten jongeren en mensen van het cruiseschip die uit verveling in het park gaan hangen. En dan kunnen we mooi zeggen: ,,Goh, wat een tuig toch weer in Velsen-Noord. Racistische, gewelddadige, simpele zielen. Logisch dat daar de pleuris uitbreekt. Als er volgende keer een locatie voor iets onder het tapijt te schuiven is, kan het net zo goed daar. Want het is er toch al een bende.” En dan kan het proces weer fijn herhaald worden.

Waar Velsen-Noorders volgens mij echt behoefte aan hebben, is gehoord worden. En een meer gebalanceerde oplossing. Want zo moeilijk is het niet. Geef hen de garantie dat een gemengde groep komt qua leeftijd, geslacht en achtergrond. En maak die groep stukken kleiner; laat zeggen een groepje van een paar tientallen vluchtelingen. Die we oprecht welkom kunnen heten. Waarmee we het goede voorbeeld geven aan de andere dorpen in Velsen die als wij het kunnen, ook best een aantal vluchtelingen kunnen opnemen. Want Velsen heeft zeven kernen. Dus dan kan je met vijftig per dorp al mooi 350 vluchtelingen verdelen.

En als onze buurgemeenten er ook allemaal nog vijftig extra opnemen per dorp of stad, dan schiet het opeens lekker op. Hoe beter we verdelen, hoe meer kans we deze nieuwe gasten de kans geven hier onderdeel te zijn van de samenleving. Want door het lawaai van protest en ongeloof lijken we dat aspect bijna te vergeten.

Welkom

Gelukkig herinnert Co van der Ham van 88 jaar uit Velsen-Noord ons daaraan. De vluchteling tijdens de Tweede Wereldoorlog roept op om deze mensen die vluchten voor agressie, niet vervolgens hier met agressie te verwelkomen, maar welkom te heten. Geef deze man alsjeblieft een spreekbuis.

Paspoort

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.