’Ik heb meer meegemaakt dan iemand die twee keer ouder is dan ik.’ Theatermaakster Patricia Goduto in deel twee van trilogie over haar traumatische levensjaren

November 2021, Patricia met pianist Amse de Jong.© Foto Eus Driessen

Ton de Lange
Castricum

Op loopafstand van de Castricumse GGZ-locatie waar ze ooit acht jaar doorbracht in een gesloten afdeling speelt zangeres en theatermaakster Patricia Goduto (38) haar autobiografische voorstelling ’Code Rood’ in Theater Koningsduyn. De Heemskerkse was er vorig jaar, en nu nóg een keer. ,,Het is een speciale plek én een heel fijn theater met goede technici.”

Ze komt uit een gezin met Indische moeder, Italiaanse vader en twee jaar jongere zus. Op haar zesde werd ze seksueel misbruikt door een familielid. Na studie werkte ze vier jaar voor Stage Entertainment en trad als beroepszangeres op met de gelauwerde cabaretier en theaterman Paul van Vliet, en met een ensemble in Paleis Het Loo bij het huwelijk van prins Floris met Aimée Söhngen.

Stoornis

Op haar 21e kreeg ze echter steeds meer te kampen met slaapproblemen en verwardheid. Patricia Goduto was op een gegeven moment niet één, maar twaalf persoonlijkheden. Het leidde tot opname wegens meervoudige persoonlijkheidsstoornis, ook wel dissociatieve identiteitsstoornis (DIS, zie kader). ,,Jarenlang, zónder duidelijk behandelplan. Ik slikte zeventien pillen per dag, met alle bijwerkingen van dien.” De dag vóór haar 29e verjaardag smeekte ze de psychiater haar te laten gaan. ,,Niet nóg een oudejaarsavond in ’de isoleer’.” Bij de Beverwijkse therapeut René Veraar herstelde ze geleidelijk ’en vond ik vooral de kracht in mezelf terug’.

(Tekst gaat door onder de foto)

November 2021, Patricia in ’Code Rood’.© Foto Eus Driessen

In 2015 debuteerde ze met haar theatershow ’Ik was er niet bij’, het begin van een trilogie over haar bewogen leven. ,,Niet zozeer over wat er allemaal is gebeurd, maar vooral over hoe er mee om te gaan.” Naast psychische worstelingen kreeg ze tevens in één jaar twee miskramen te verwerken. ,,Ik heb meer meegemaakt dan iemand die twee keer ouder is dan ik.” Ze bracht dit jaar een EP uit met liedjes over haar leven en denkt inmiddels na over de laatste van de trilogie.

(Tekst gaat door onder de foto)

In opperste concentratie.© Foto PR

Ze noemt Code Rood ’een inspirerende, uplifting en positieve muziektheatershow’. En: ’Een verhaal over liefde versus angst, psychose en verslaving. Wie is gek? Wie is normaal? Ieder van ons heeft een levensverhaal’. Genoemde avond in Castricum is de laatste met pianobegeleiding door Amse de Jong. Goduto doet overigens veel alleen. ,,Regie, choreografie, teksten, muzikale leiding, et cetera. Ik ben kritisch op mezelf én het is fantastisch om alles zelf te doen.”

Kaartverkoop

De naamgever van Stichting Patricia Goduto speelt haar voorstelling Code Rood op 13 augustus in Theater Koningsduyn in Castricum. Kaartverkoop (€20 incl. consumptie) via patriciagoduto.nl. Met vouchercode E8K8CZPI6R krijg je twintig procent korting. Documentairemaker Jessica Villerius, onder andere bekend van het bekroonde ’De kinderen van Ruinerwold’, volgde de Heemskerkse drie jaar lang, uitmondend in ’Dis is Patricia’ (NCRV, 2012). Het is nog te zien op YouTube of documentairenet.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.