Amnesty: bombardement theater Marioepol was oorlogsmisdaad

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Russische luchtmacht heeft in maart van dit jaar het theater van de Oekraïense stad Marioepol gericht aangevallen en zo een oorlogsmisdaad begaan. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. Door het bombardement kwamen mogelijk honderden mensen om het leven.

Amnesty deed de afgelopen maanden onderzoek naar de aanval. Medewerkers spraken met overlevenden en andere getuigen en bestudeerden satellietbeelden. De organisatie gaf ook een natuurkundige opdracht om de kracht te berekenen van de explosie die het theater verwoestte. Uit het model dat hij ontwikkelde blijkt volgens Amnesty "zo goed als zeker" dat vlak na elkaar twee bommen van 500 kilo het gebouw troffen en dat die bijna gelijktijdig explodeerden. Russische vliegtuigen die dergelijk zware bommen kunnen afwerpen waren in de buurt van Marioepol gestationeerd en actief in het gebied.

Tijdens de zware gevechten om Marioepol deed het theater dienst als schuilkelder, iets wat Russische commandanten volgens Amnesty wisten. Op de muren van het gebouw was ook zichtbaar aangegeven dat er kinderen schuilden. Op het moment van de aanval zouden er zo'n duizend mensen in het theater zijn geweest. Volgens het gemeentebestuur kwamen circa driehonderd van hen om het leven. Amnesty zegt dat het onmogelijk is om het precieze aantal slachtoffers vast te stellen. De organisatie spreekt van "minstens twaalf" en "waarschijnlijk vele meer".

Rusland ontkent het theater te hebben aangevallen. De onderzoekers hebben daarom ook verschillende andere mogelijkheden onderzocht, zoals een artilleriebeschieting. Volgens hen is een doelgerichte luchtaanval echter de enige plausibele verklaring.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.