Koçak alsnog akkoord met nader Grijze Wolven-onderzoek in poging zijn positie als raadslid veilig te stellen

Halil Koçak.© Publiciteitsfoto

Richard Stekelenburg
Beverwijk

Het omstreden gemeenteraadslid Halil Koçak (Samen Lokaal Beverwijk) gaat alsnog akkoord met een nader onderzoek naar zijn banden met de extreemrechtse Turkse organisatie Grijze Wolven.

Hij doet dat niet om alsnog wethouder te kunnen worden, zo blijkt uit een mededeling van burgemeester Martijn Smit. Kennelijk is Koçak alsnog akkoord om zijn positie in de gemeenteraad aanvaardbaar te maken. Zo speelt de vraag inmiddels of de drie coalitiegenoten van Samen Lokaal - D66, CDA en PvdA - kunnen leven met iemand met onduidelijke banden met de Grijze Wolven, die daar verder ook geen openheid over wil geven.

Waarderen

Smit zegt de stap van Koçak te waarderen en ’nodig om de benodigde transparantie voor het functioneren van onze gemeenteraad ruimte te bieden’. Een dergelijk onderzoek voor een raadslid - betaald door de gemeente - is ongekend. Voor raadsleden bestaat geen vorm van screening immers.

Koçak weigerde eerder deze week nog mee te werken aan een verdiepend onderzoek op weg naar de door hem gewenste wethoudersbenoeming. Dinsdagavond trok hij zijn kandidatuur in. De fractie van Samen Lokaal houdt zich al sinds het begin van de kwestie onbereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Ook nu Koçak geen wethouder wordt, staat Beverwijkse gemeenteraad voor de bizarre vraag: ’Hebben we een Grijze Wolf in ons midden?’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.