Levenslang voor enige overlevende pleger aanslagen Parijs 2015

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De enige dader van de radicaalislamitische aanslagen in en bij Parijs in november 2015 die is gepakt, Salah Abdeslam, is door een Franse rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij wordt beschouwd als mededader en kan nooit meer vrijkomen. De zeven andere terroristen die de bloedbaden aanrichtten, bliezen zichzelf op of zijn door de politie doodgeschoten.

De terroristen brachten ruim 130 mensen in de concertzaal Bataclan, bij het stadion Stade de France en diverse horecazaken om het leven. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat. Alleen Abdeslam vluchtte. Eerder werd gezegd dat zijn bomvest niet werkte, maar Abdeslam verklaarde in de rechtszaal dat hij zich had bedacht. Pas toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel had moeten laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood ook zijn excuses aan voor "alle slachtoffers".

De straf van levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating wordt in Frankrijk zelden opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij.

Monsterproces

De 32-jarige in België uit Noord-Marokkaanse ouders geboren Fransman Abdeslam werd in maart 2016 in de Brusselse gemeente Molenbeek gearresteerd, niet ver van zijn geboorteplek. Het was drie dagen na een schietpartij in Brussel waar hij bij betrokken was. Daar heeft hij twintig jaar cel in België voor gekregen.

Behalve Abdeslam stonden negentien mensen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen van 2015. Zij zouden onder meer de aanslagen hebben voorbereid of hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. Een van hen werd niet schuldig bevonden aan terroristische samenzwering. Zes van de negentien werden bij verstek veroordeeld. De straffen liepen op van twee jaar tot levenslang maar wel met kans op vervroegde vrijlating.

Het monsterproces heeft bijna tien maanden geduurd. Tijdens het proces is ook ex-president François Hollande als getuige verschenen, een unicum in de geschiedenis van het hof van cassatie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.