Zelenski vraagt G7 om luchtafweer, wil voor winter einde oorlog

ANP Producties | Bron: ANP
Krün

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de G7-landen gevraagd om extra luchtafweergeschut te sturen. Hij deed dat maandag via een liveverbinding met de top die deze dagen in Schloss Elmau in Zuid-Duitsland wordt gehouden, meldt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Ook melden twee bronnen dat Zelenski gezegd heeft dat hij voor het begin van de winter de oorlog beëindigd wil hebben.

De Verenigde Staten zijn bereid om aan de eis van Zelenski tegemoet te komen en een geavanceerd luchtverdedigingssysteem aan de regering in Kiev te leveren. Sullivan zegt dat er gewerkt wordt aan een nieuw wapenpakket waarin tevens de levering van munitie wordt meegenomen. Ook staat in een verklaring van de G7 dat de landen "voor zolang als het nodig is" Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland zullen bijstaan.

Meer zware wapens waren niet het enige op het verlanglijstje van Zelenski. Hij pleitte verder voor zwaardere sancties tegen Rusland en wilde van de G7-leiders meer veiligheidsgaranties. De Oekraïense president vroeg ook om hulp bij het exporteren van graan. De export ervan wordt door de Russen zo goed als onmogelijk gemaakt.

Druk verhogen

Wat dat laatste betreft, roepen de G7 in hun verklaring Rusland onder meer op het verschepen van Oekraïens voedsel niet te hinderen. Ook eisen ze dat Oekraïners die onder dwang naar Rusland zijn geëvacueerd veilig moeten kunnen terugkeren. De leiders uiten verder hun bezorgdheid over de eventuele bereidheid van Moskou om nucleaire wapens naar buurland Belarus te verplaatsen.

De G7, de grote industrielanden van de wereld, overleggen tot en met dinsdag onder meer over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Naast de G7-leiders zijn ook kopstukken van de EU aanwezig en enkele andere regeringsleiders.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bedankte Zelenski op Twitter voor zijn toespraak. "We zullen de druk op Rusland blijven verhogen. Er moet een einde komen aan deze oorlog." Het Élysée in Parijs meldde na afloop dat Zelenski duidelijk heeft gemaakt dat nu nog niet het moment is om met Rusland te onderhandelen. Kiev wil namelijk eerst een betere uitgangspositie voor zichzelf creëren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.