Britse mijn en dieptebommen uit WOII gevonden op bodem Noordzee bij veiligheidsonderzoek aansluiting windpark

Het onderzoeksschip dat afgelopen juni vlak voor de kust van Wijk aan Zee onderzoek deed.

Het onderzoeksschip dat afgelopen juni vlak voor de kust van Wijk aan Zee onderzoek deed.

Internetredactie
IJmuiden

Tijdens een onderzoek naar niet-gesprongen explosieven zijn voor de kust van IJmuiden en Wijk aan Zee een Britse mijn, negen dieptebommen, vier volle munitiekisten en één projectiel uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

De vondsten werden gedaan op de route van de kust naar het toekomstige windpark Hollandse Kust. Netbeheerder TenneT laat daar onderzoek doen, zodat er straks veilig elektriciteitskabels in de zeebodem kunnen worden gelegd.

Explosieven

Zo’n 13 kilometer uit de kust werd een Britse mijn gevonden van het type Mk14. Bij de mijn lagen enkele zogenaamde mijnstoelen, waarin de mijnen op de zeebodem werden geplaatst. 30 kilometer uit de kust stuitte het team op de zeebodem op negen dieptebomen en vier volle munitiekisten met 20mm projectielen.

“Deze vondsten liggen keurig op een rijtje, waardoor we het vermoeden hebben dat deze Britse explosieven in de oorlog zijn gedumpt”, vertelt Robert Koens als projectmanager namens TenneT. “Alle vondsten zijn conform het protocol bij de marine gemeld en bij elkaar opgeteld hebben de dieptebommen samen een kracht die overeenkomt met ruim 170 kilo van de springstof TNT. De mijn is een ander verhaal, die kan gevuld worden met ongeveer 227 kilo.”

(De tekst loopt verder onder de foto)

Robert Koens, projectmanager bij TenneT.

Robert Koens, projectmanager bij TenneT.© Jorrit ’t Hoen

Komende woensdag komt de marine met een mijnenjager naar de vindplaatsen. Dan zullen de specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) bepalen of de explosieven ter plekke tot ontploffing kunnen worden gebracht of dat de vondsten samen verder op zee onschadelijk kunnen worden gemaakt.

Scheepsanker

Een aantal mijnstoelen is al door het onderzoeksteam naar boven gehaald, deze krijgen waarschijnlijk een plekje in het Bunkermuseum in IJmuiden. Koens: “Ook is er tijdens het onderzoek eerder een bijzondere vondst boven water gekomen. Zo vonden we een scheepsanker uit de periode 1600 tot 1800 waarvan de houten stok compleet bewaard is gebleven, zelfs het leertje aan de top was nog geheel intact.”

De goede staat van het scheepsanker maakt de vondst volgens de onderzoekers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) volstrekt uniek. Koens: ”We troffen het anker aan met de steel in het zand en het ijzeren deel boven. Vermoedelijk is dat de reden dat het houten deel er nog is. Het anker wordt nu zorgvuldig geconserveerd door restauratieatelier Restaura in Heerlen.”

Het onderzoek is nog niet voorbij, in juli gaat het onderzoeksschip verder met het in kaart brengen van objecten op de zeebodem.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.