Heemskerkse Glazenkeet komt met zomerse editie

De laatste Glazenkeet eind 2019 voordat het coronavirus uitbrak.© archieffoto Ronald Goedheer

Friso Bos
Heemskerk

De Glazenkeet in Heemskerk; de jaarlijkse inzamelingsactie doet je meteen aan Kerstmis denken. Maar omdat er voor minima in het dorp rond kerst al heel veel gedaan wordt, maakt de organisatie er dit jaar voor het eerst een zomereditie van. Het online donatie-evenement is afgelopen weekeinde gestart.

De Glazenkeet - naar inspiratie van het Glazen Huis van de Radio 3-dj’s, is een begrip in Heemskerk sinds 2017. Een evenement in december waarbij vanuit een ’Glazenkeet’ op het Nielenplein geld werd ingezameld om daarvan de minima uit het dorp een extraatje te kunnen geven. Via het sociaal team in Heemskerk kon een ieder die dat nodig heeft, een Jumbobon aanvragen.

In de coronaperiode waren evenementen niet toegestaan en was er alleen een onlineversie van de Glazenkeet. Die leverden genoeg op en brachten zeer lage kosten met zich mee. Al het gedoneerde geld ging naar de inwoners. En dat ging niet al meteen op tijdens de kerstperiode waarin sowieso veel voor minima wordt gedaan; het blijkt dat tot in maart bonnen werden verstrekt. De actie legt een vorm van verborgen armoede bloot.

Energiearmoede

Volgens de organisatie is het daarom tijd om een andere weg in te slaan. De zorgen rond de energiearmoede nemen toe en andere lagen in de samenleving worden geraakt. Zoals ouderen die zich meer en meer melden. Waar die voorheen een spaarpotje hadden, ontstaan nu tekorten door het overlijden van een partner of door hogere kosten.

De Glazenkeet komt daarom met de online zomereditie. Een inzameling om de minima van Heemskerk deze zomer een extraatje te geven. Een bon die bijvoorbeeld kan worden ingewisseld voor een dagje uit, barbecue of picknickbenodigdheden.

Doneren kan via NL74 RABO 0345 8514 47 t.a.v. de Glazenkeet of via de doneerknop op de website van de Glazenkeet

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.