Engelsman zat om zes uur ’s ochtends nog in de kroeg en wint een paar uur later Haarlemse wielerwedstrijd

Florian Bont en Elmer Lise rijden nu nog voor de latere winnaar Yahel Houston.

Florian Bont en Elmer Lise rijden nu nog voor de latere winnaar Yahel Houston.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Marcel Tabbers
Haarlem

Het slotstuk van de wielerdag ’Rondom Figee’ in de Waarderpolder kende een hectisch koersverloop met lekke banden, valpartijen en uitvallers.

Na 45 minuten en vijf rondjes van 800 meter kwam de Yahel Houston als eerste over de finishlijn. Daarmee kreeg de organisatie een Britse winnaar bij de primeur van het criterium in het Haarlemse industriegebied.

Lange tijd leek het erop van het ’Open Haarlemse kampioenschap’ ook een winnaar zou krijgen met een Haarlemse connectie. Houston reed met Elmer Lise, van HSV De Kampioen, en de Haarlemmer Florian Bont aan de leiding. Lise ging na ruim een half uur onderuit en Bont, in kleding van zijn werkgever Bikeplaet, reed lek. Het was een vrijgeleide voor Houston, want in de laatste zes rondjes gaf de Londenaar de voorsprong niet meer uit handen. Lise stapte af en Bont wisselde snel van fiets en werd uiteindelijk nog tweede voor Siebe Koot, die een volle ronde achterstand had.

Kroeg

Voor Houston was de winst een grote verrassing. Vooral gezien het late tijdstip dat hij naar bed ging. ,,Om zes uur vanmorgen kwam ik pas uit de kroeg’’, grijnsde de 25-jarige Brit. ,,Het was lastig om in het wiel te blijven, maar het is gelukt. Het was trouwens Nicolas Heurion die me tipte over deze leuke koers. Hij reed hiervoor de fixed-gear competitie.’’ Voor Bont was de gevleugelde uitspraak ’Houston, we have a problem’ zeker van toepassing. Aanvankelijk leek hij naar de winst te soleren, tot er een groepje aansloot. ,,Je kan beter niet alleen rijden. Ik hoopte dat Dingeman Vink mee zou komen, maar met Elmer Lise ging het goed op de lange stukken in het parcours.’’

Getto

Toch moest Vink afhaken in de, volgens hem, meest hectische koers die hij had meegemaakt. ,,Het was supertechnisch op veel verschillende wegdekken. Van steentjes naar asfalt door het getto van de Waarderpolder. Achterop het parcours, bij de containers, hadden de meeuwen lekker huisgehouden. Wat een troep daar.’’ Vink werd uiteindelijk vijfde in zijn thuisstad.

Dat Lise zijn wonden moest likken, was extra zuur. De Amsterdammer reed qua werk een thuiswedstrijd. ,,Ik werk hier bij ID Factory, dus het was leuk geweest als ik had gewonnen. Ik zat er lekker in tot in de dubbele bocht mijn achterwiel plotseling weg gleed en ik moest corrigeren. Toen klapte mijn stuur dubbel’’, baalde Lise, die een bebloede elleboog en scheenbeen over hield aan zijn duikeling.

Klapper

Bont kreeg een ’klapper’. ,,Het gebeurde bij het inhalen. Met de zijkant van m’n band. Gelukkig kon ik op een andere fiets verder. De koploper achterhalen lukte niet, maar maar ik ben blij met de tweede plek’’, blikte Bont, die slechts 15 seconden toegaf, terug. Of het leuk was in eigen stad te rijden? ,,Dit is echt voor herhaling vatbaar.’’ Toeschouwer Piet Neeskens was het met Bont eens. ,,Eindelijk weer een koers in Haarlem. Dat was even geleden.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen