Twee edities werden overgeslagen, de route is anders maar de winnaars van deze zware Grachtenloop zijn in Haarlem ook dit jaar hetzelfde

Christiaan Bosselaar pakt direct de leiding bij de start van de tien kilometer.

Christiaan Bosselaar pakt direct de leiding bij de start van de tien kilometer.© Foto United Photos / Laurens Bosch

Milo Lambers
Haarlem

Na twee jaar geen doorgang te hebben gevonden, was de start en finish van de Grachtenloop in Haarlem dit jaar voor het eerst bij de Papentorenvest. De winnaars op de tien kilometer waren dezelfde als drie jaar geleden: Christiaan Bosselaar en Natascha Schippers.

,,Zwaar”, reageert Natscha Schippers op de vraag hoe de Grachtenloop was. Ze kwam in 37,11 minuten over de finish als eerste vrouw. ,,Ik had drie hazen maar die kon ik niet bijhouden. Het was een sterk deelnemersveld. Dat zag ik al bij de start. Ik heb slechts twee keer een slokje water kunnen nemen. Met de tijd was ik niet bezig, maar ik was constant bang dat ik zou horen dat de tweede vrouw achter mij zou zitten.”

Dat was niet het geval. Schippers bleef nummer twee Florien Molendijk bijna een minuut voor. Het was de vierde overwinning voor Schippers op rij in de Grachtenloop. ,,Ik heb door corona heel weinig loopjes gedaan. Het is fijn om weer te lopen. Het was langs de kant weer erg gezellig. Misschien iets minder druk dan anders.”

Voor Bosselaar was het de tweede overwinning. In 2019 won hij ook. Zijn tijd bedroeg 31,49 minuten.

(Tekst gaat door onder de foto)

De afgelopen twee jaar ging de Grachtenloop niet door vanwege de coronacrisis. Dit keer werd de route door het centrum van Haarlem deels omgegooid. In plaats van op de Nieuwe Gracht lag de start/finish bij de Papentorenvest. De oude Koepelgevangenis werd gebruikt als loperscentrum. Deelnemers konden zich hier omkleden en hun spullen kwijt. De keuze voor een nieuwe locatie bleek een goede. Er is meer ruimte en de Koepelgevangenis is uiteraard een unieke en echte Haarlemse locatie.

Voor de lopers van de 5,5 kilometer betekende de nieuwe route 500 meter extra rennen. ,,Dat voel je wel” zei Roxanne Gal, de snelste vrouw in 23,08 minuten. ,,Dat laatste rechte stuk vond ik zwaar, want het was langer dan ik in mijn hoofd had.”

De 17-jarige Jesse Niesing van KAV Holland liep afstand in 18,31 minuten en was daarmee de snelste bij de mannen.

Voor de snelste vrouw was het een gedenkwaardige race: het was de eerste keer dat Gal weer meedeed aan een hardloopwedstrijd, na acht maanden geleden moeder te zijn geworden. ,,Johan Neven was mijn haas. Die heeft mij erg echt doorheen gesleept. Ik was helemaal niet bezig met winnen, maar het ging beter dan verwacht.”

Voor Gal en familie was het sowieso een bijzondere dag. Haar partner Lennard van Wanrooij werd derde bij de mannen, terwijl schoonzus Marcia van Wanrooij als derde bij de vrouwen eindigde.

Dat verhaal kenmerkt de Grachtenloop. Anders dan bijvoorbeeld de Halve van Haarlem, is het een echt familie-evenement. Lopers van alle niveaus staan gebroederlijk aan de start en de sfeer is gemoedelijk. Ook het late tijdstip en de zomerse omstandigheden maken het evenement aantrekkelijk.

Kidsrun

Aan de Grachtenloop deden vrijdagavond in totaal 3.300 hardlopers mee. De tien kilometer werd afgelegd door 1.600 mensen. Aan de vijf kilometer deden 1.400 hardlopers mee. De kidsrun trok nog eens driehonderd jonge lopers.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen