Minister Van der Wal vindt uitspraken FDF-voorman 'ongepast'

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) noemt de vergelijking, die de voorman van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever maakt tussen de situatie van de boeren nu en die van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, "ongepast. Vergelijkingen met de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog vind ik niet kunnen."

Demonstreren is in Nederland een groot recht, maar dat moet wel binnen de kaders van de wet gebeuren, stelt de minister.

Van der Wal heeft begrip voor de vragen, zorgen en emoties van agrarische ondernemers, benadrukt ze. De plannen voor stikstofreductie "hebben impact in veel gebieden". Ze wil over die plannen op een "goede manier gesprekken voeren met agrarische ondernemers." Dat doet Van der Wal op haar departement, tijdens werkbezoeken en op bijeenkomsten "waar we een discussie kunnen voeren".

Intimidatie

De FDF-voorman dreigt ook met het platleggen van de voedselvoorziening via een leverstop, het blokkeren van snelwegen in Natura 2000-gebieden en snelwegen naar Schiphol. "Dergelijke maatschappelijk ontwrichtende acties keuren we ten zeerste af", stelt landbouwminister Henk Staghouwer.

Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt de openbare intimidatie van Van den Oever aan het adres van een politicus veel te ver gaan. "Dat is wat mij betreft over de grens, net als sporen en snelwegen blokkeren. De veiligheid van anderen mag nooit in het geding komen, omdat jij het ergens niet mee eens bent", aldus Yesilgöz.

Interview

Van den Oever stelt in een interview in de Volkskrant dat boeren met het landbouwbeleid van het kabinet worden gedecimeerd, zoals dat ook in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd met Joden. Hij ziet de stikstofplannen die Van der Wal vorige week presenteerde als een aanval op een bevolkingsgroep. De FDF-voorman vindt ook dat boeren worden gediscrimineerd, net als Joden voor de Tweede Wereldoorlog.

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian spreekt op Twitter zijn afschuw uit over de uitspraken van Van den Oever. "Dit soort domme uitspraken zijn de voedingsbodem voor antisemitisme."

Fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) ondersteunt "geen acties waar mensen thuis worden opgezocht en ook geen acties waar burgers worden onthouden van voedsel", schrijft ze op Twitter.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.