Haarlemmers helpen Haarlemmers: Peter wil graag een nieuwe jas, met veel zakken

Peter Kuipers.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Frenk Klein Arfman
Haarlem

Nadat zijn moeder in 2018 overleed, werd het leven van Peter Kuipers (60) overhoop gegooid. Hij werd uit zijn (ouderlijk) huis gezet, en leeft sindsdien een beetje overal en nergens. Heel graag zou hij wat nieuwe kleding hebben. Vooral een jas is welkom, liefst met veel zakken. Kosten: 180 euro.

In de koffieruimte van Bij Bosshardt heeft Peter zojuist een cappuccino voor het bezoek gemaakt. Vlakbij dit buurtcentrum is hij geboren en heeft hij altijd gewoond. „In de Javastraat. Ik ben een geboren en getogen Haarlemmer.”

Zijn best

Als kind ging hij naar de Prinsenschool. Lachend: „Daar werd ik opgeleid tot prins.” Die school heet inmiddels De Cirkel en Peter werd nooit een prins. „Ik ben naar de ATS op de Verspronckweg gegaan, en deed daar de opleiding automonteur en elektrotechniek.” Vervolgens werkte hij langere tijd voor het bedrijf dat tegenwoordig Vialis heet.

„Maar na een reorganisatie stond ik op straat. Toen ben ik, samen met een partner, een eigen zaak begonnen. Nee, niet met elektrotechniek en zo. We verzorgden visuele reclame. Zoals belettering voor bijvoorbeeld bedrijfsauto’s en op ramen, dat soort zaken deden we.”

Het liep ook best aardig. Maar op enig moment trok zijn partner zich terug uit de VOF. „En hij nam een hoop klanten mee. Daar kwam ook een rechtszaak uit voort en tegelijkertijd werd ik mantelzorger voor mijn ouders. Dus ik heb het bedrijf toen op een lager pitje voortgezet. Zo goed en zo kwaad als dat ging. Ik deed mijn best.”

Uithuiszetting

In 2011 overleed zijn vader en in 2018 zijn moeder. „Ik woonde in mijn ouderlijk huis. Had het samen met mijn ouders gekocht. Maar er ging van alles mis met de bank en ook rondom het overlijden van mijn moeder, zo heb ik bijvoorbeeld nog steeds geen overlijdensakte. Een hoop gedoe.” In 2019 resulteerde al dat gedoe tot zijn uithuiszetting.

„Opeens stonden ze in mijn huis en moest ik eruit. Ik ben door vier man politie uit mijn huis verwijderd. Nog steeds ben ik het niet eens met de hele gang van zaken. Maar de bewijslast van alles ligt kennelijk bij mij en de feiten zijn dat ik sindsdien geen huis heb. Althans, ik vind dat ik wel een huis heb, maar daar mag ik dus niet in. Er wonen inmiddels andere mensen in mijn huis. Ik heb niet het idee dat mijn verhaal gehoord wordt.” Werken kan hij niet meer. „Ze hebben al mijn gereedschap in beslag genomen.”

De schulden zijn inmiddels opgelopen tot vele duizenden euro’s. Want ook de ontruimingskosten diende Peter bijvoorbeeld te betalen. ,,Dus waar anderen vakantiegeld krijgen, krijgen de deurwaarders mijn vakantiegeld. Er ligt beslag op mijn uitkering en er blijft niet veel van over voor mij.”

Hij woont hier en daar en kan soms in een busje van een vriend verblijven. „De was doen en douchen kan ook af en toe bij vrienden.”

Vrijwilliger

Hij komt sindsdien bijna dagelijks bij Bij Bosshardt, waar hij ook als vrijwilliger helpt. „En ik ga elke dag langs bij Stem in de Stad. Ook studeer ik politiek, niet op een universiteit, maar zelf. Ik volg ook regelmatig commissievergaderingen. Ik had zoveel gedoe met de overheid, die hele papieren oorlog. Daarom ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen. Ik zeg weleens dat ik een meesterburger in opleiding ben.” Met een knipoog: „Maar als burgemeester ben ik ook beschikbaar, hoor. Liefst in Haarlem.”

Van binnen is hij best boos en verdrietig over hoe alles is gelopen. „Maar van buiten laat ik dat niet zien. Ze hebben wel gezegd dat ik verward ben, maar dat ben ik niet. Mensen die dat zeggen, kennen mijn verhaal niet. Verward ben ik echt niet, misschien wel verwarrend, ha ha.”

Met humor houdt hij zich mede op de been. Hij tovert twee Oosterse eetstokjes uit een van de zakken van zijn bodywarmer. „Voor eten ben ik altijd klaar”, lacht hij.

Weer rommelt hij in een van de zakken en een moment later tovert hij er een clownsneus uit tevoorschijn die hij opzet. Hij bewaart van alles in zijn jaszakken. „Maar ik zou graag wat nieuwe kleding hebben. Vooral een nieuwe jas. Maar dan wel een met veel zakken.”

Helpen?

Wilt u deze Haarlemmer helpen? Stuur dan een mail naar haarlemmershelpen@haarlemsdagblad.nl met korte motivatie (drie regels) waarom u de persoon wilt helpen. Vermeld ook uw telefoonnummer.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.