Haarlemse popmuzikant Phil Meds treedt zaterdag op tijdens de Houtnacht. ’Liedjes om je dag mee te beginnen’

Zanger Phil Meds treedt zaterdag op in Haarlem.

Zanger Phil Meds treedt zaterdag op in Haarlem.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Peter Bruyn
Haarlem,Bloemendaal

Phil Meds, die artiestennaam van Bram Kraefft, staat zaterdag op het podium van de Houtnacht. De 22-jarige popmuzikant en hiphopper, die deelnam aan de Rob Acda Award, vertelt over zijn nog prille loopbaan.

„Eén van mijn kernwaarden als artiest is dat het heel erg over mijzelf gaat in mijn muziek”, zegt Bram Kraefft. „Ik deel veel van mijn privéleven in mijn liedjes. Er is weinig verschil tussen Bram en Phil.”

Aan zelfverzekerdheid ontbreekt het de Haarlemmer - of eigenlijk Bloemendaler - allerminst. Dit voorjaar stond hij zowel in de dag- als de nachtfinale van de Rob Acda Award, omdat je zijn muziek even gemakkelijk onder ’pop’ als onder ’hiphop’ kunt scharen.

Hij won weliswaar geen van beide finales, maar is het laatste half jaar alom aanwezig op de Haarlemse podia. September jongstleden was hij bij de opening van het – snel weer in de knop gebroken – culturele seizoen in de Schuur, vorige maand nog bij Next Up in de Stadsschouwburg en komende zaterdag weer tijdens de Houtnacht.

Opbeurend

Verwacht in de Nederlandstalige liedjes van Kraefft geen ’rants’ over of ’fitties’ met andere zangers of rappers die hem niet bevallen. De boodschap van Phil Meds is onomwonden bemoedigend en opbeurend. „Ja, de EP die ik afgelopen jaar maakte heet niet voor niets ’Hoop’ . Mijn doel is mensen te inspireren en een hart onder de riem te steken. Om het beste uit jezelf te halen. Liedjes waarmee je op een goede manier je dag kunt beginnen.”

Het is een ’peptalk’ die Bram ook op zichzelf toepast. Terwijl veel leeftijdgenoten de serie lockdowns van de afgelopen jaren als verlammend ervoeren, was die periode voor hem niet alleen maar slecht en druilerig, zegt hij. Tot het voorjaar van 2021 werkte hij hard aan zijn EP en toen er weer wat meer mogelijk was begon hij een serie huiskamerconcerten bij vrienden en medestudenten aan de Herman Brood popacademie.

Emoties

„Ik was heel erg geïnteresseerd in hoe mijn leeftijdsgenoten de lockdowns ervoeren. Tussen de liedjes door stelde ik daarom allerlei vragen. De sfeer was heel open en veilig en na afloop gingen die gesprekken nog door. Daarbij werden soms heel persoonlijke onderwerpen aangesneden en werd er heel open over emoties gepraat.”

Inmiddels staat hij als Phil Meds weer op de reguliere podia. „De komende vijf weken heb ik iedere week wel ergens een show. Optreden vind ik toch het allerleukste. Ik geef nu concerten met een pianist en een gitarist. Door die lockdown voelt het alsof ik heb leren fietsen op een fiets met lekke banden, maar dat die nu weer geplakt en opgepompt zijn.”

Genezende werking

Een jaar of zes geleden begon Bram met het produceren van ritmetracks op zijn computer. Omdat hij zo snel niemand kon vinden om daarbij te rappen of te zingen ging hij dat zelf maar doen. En zo werd Phil Meds geboren. ’Phil’ omdat dat z’n tweede voornaam is en ’Meds’ omdat muziek wat hem betreft een genezende werking heeft. Een jaar of drie gelden werd het allemaal een stuk serieuzer en besloot hij zichzelf in te schrijven bij de Herman Brood Academie in Utrecht, waar hij nu het laatste studiejaar ingaat.

Lees ook: Houtfestival en Houtnacht op 18 en 19 juni in Haarlem, de kleurrijkste podia van de stad

„Ja, die studie heeft mijn kijk op de muziek wel wat veranderd. Hoe meer mensen je uit de muziekindustrie ontmoet, hoe minder het om ’magie’ blijkt te gaan. Het is gewoon heel hard werken. Mijn streven is dat er zo min mogelijk mensen tussen mij en mijn publiek gaan zitten of zich met mijn muziek bemoeien. Maar ik wil wel een zo groot mogelijk publiek bereiken. En daarvoor heb ik een team om mij heen nodig. Sinds kort heb ik ook een manager, die heb ik overgehouden aan mijn optreden bij de Rob Acda finale.”

Serieuze popact

„Ik begin nu op het punt te komen dat Phil Meds een serieuze popact wordt’’, vertelt hij. ,,Ik speel ook geen gratis concerten meer. Ik werk aan een volgende EP en ja, die verschijnt net als ’Hoop’ alleen maar via de streamingdiensten. In fysieke geluidsdragers als vinyl of een cd ben ik niet zo geïnteresseerd. Dan verkoop ik liever kleding bij mijn concerten. Mooie eigen ontwerpen die je ook kunt dragen als je mijn muziek verder niet kent.”

Phil Meds treedt zaterdagavond vanaf 20.00 uur op bij het Grenzeloos Podium. www.houtfestival.nl

Lees ook: Internationaal SonCe trio met Maryana Golovchenko tilt Oekraïense volksmuziek naar een nieuwe dimensie

Optreden

Phil Meds treedt zaterdagavond om 20.00 uur op bij het Grenzeloos Podium. www.houtfestival.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.