Houtfestival en Houtnacht op 18 en 19 juni in Haarlem, de kleurrijkste podia van de stad

Entoto Band treedt zondag vanaf 14.10 uur op tijdens het Houtfestival (Houtpodium).

Entoto Band treedt zondag vanaf 14.10 uur op tijdens het Houtfestival (Houtpodium).© Foto Robert van Spanje

Peter Bruyn

Een jubileum. 35 jaar Houtfestival. Of beter: de 35e editie, omdat dat vermaledijde virus de afgelopen twee jaar natuurlijk danig roet in het eten gooide. Maar komende zondag kan er dan eindelijk gevierd worden.

Weinig festivals in de regio hebben zo’n interessante ontwikkeling doorgemaakt. Ooit in de jaren tachtig begonnen als cultureel migrantenfeest, werd er in het laatste decennium van de vorige eeuw al snel aansluiting gevonden bij de groeiende belangstelling voor wereldmuziek. Tot de allergrootste Nederlandse evenementen in het genre behoorde het nooit, maar al snel kon Haarlem kennismaken met overtuigende muzikale subtoppers uit alle windstreken.

De kracht van het Houtfestival bleef echter dat het om méér draaide dan muziek alleen. Er waren kinderprogramma’s, bewustwordingsprogramma’s inclusief een uitgebreide informatiemarkt. Er was ruimte voor beeldende kunst. En niet te vergeten een rijk exotisch culinair aanbod. Allemaal zaken die overeind bleven toen de grote ’wereldmuziekhausse’ de afgelopen tien jaar weer wat inzakte.

Een belangrijke ontwikkeling was ook de toevoeging van de Houtnacht op de zaterdagavond voorafgaand aan de festivalzondag. Een podium voor aanstormend talent in alle denkbare genres, van hiphop en R&B tot punk en avant-garde.

Vanaf 18.00 uur zaterdagavond onder meer de punkfolk van Jesco, de buitenaardse jazz van het Belgische Kosmo Sound, de spectaculaire avant-garde van de Amsterdamse Burners, de hiphop en pop van stadgenoot Phil Meds en een reeks raptalenten.

Lees ook: Haarlemse popmuzikant Phil Meds treedt zaterdag op tijdens de Houtnacht. ’Liedjes om je dag mee te beginnen’

Op het Houtfestival zondag zijn de meest dansbare concerten op het Houtpodium te vinden. De Nederlands-Ethiopische Entotoband zette enkele maanden geleden al De Pletterij op z’n kop. En hetzelfde deed Avalanche Kaito, rond de Burkinees Kaito Winse, op het Leidse Peel Slowly and See. Maar er is ook flamenco, internationale avant-garde van het SonCe Trio en niet te vergeten het Haarlems Straatorkest, dat net als het festival 35 jaar bestaat en ook dat mag gevierd worden.

Vanwege het feestelijke jubileumkarakter is er nog een extra ’festival-binnen-het-festival’ toegevoegd: Het Tiny Festival. Cadeautjes voor de fijnproevers met films van Nieuwe Vide, een bijdrage van het Golf festival, elektronica van Feralia Planitia die onlangs al verraste in Pletterij en Patronaat en het immer illustere muziekgezelschap Plan Kruutntoone.

De festivals zijn in de Haarlemmerhout, Hertenkamplaan 1 in Haarlem. Houtnacht, zaterdag 18 juni, 18.00-23.59 uur. Houtfestival, zondag 19 juni, 12.00-23.00 uur. Kinderfestival, zondag 19 juni, 12.00-18.00 uur. Tiny Festival, zaterdag 18 juni, 18.00-23.59 uur en zondag 19 juni, 12.00-23.00 uur. Kunst en optredens op het veld, zaterdag 18 juni, 18.00-23.59 uur en zondag 19 juni, 12.00-23.00 uur. www.houtfestival.nl

Lees ook: Internationaal SonCe trio met Maryana Golovchenko tilt Oekraïense volksmuziek naar een nieuwe dimensie

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.