Hoger beroep pakt goed uit voor Haarlemse ’veelpleger’ die drie boxershorts stal

Niet de boxershorts uit het verhaal.

Niet de boxershorts uit het verhaal.© Aarchieffoto

Estella Heesen
Haarlem/Amsterdam

De 38-jarige veelpleger Danny van H. uit Haarlem is in hoger beroep veroordeeld tot een maand celstraf wegen de diefstal van drie boxershorts bij Perry Sport in de Haarlemse Grote Houtstraat, vorig jaar september. De man bekende direct dat hij het gedaan had: „Ik had ze nodig”, verklaarde hij voor het hof.

Van H. had eerder een zogeheten ISD-maatregel opgelegd gekregen van de rechtbank. Bij die straf zou Van H. naast zijn voorarrest van negen maanden nog twee jaar in een instelling voor stelselmatige daders moeten verblijven. Ook het OM eiste een zelfde straf in hoger beroep. Maar die is nu van de baan.

Het is een grote meevaller voor Van H. die aan alle voorwaarden voor een ISD-maatregel voldoet. Te weten meerdere veroordelingen in de afgelopen vijf jaar. Bovendien had ook de reclassering in een rapport laten weten dat zij Van H. uit het oog waren verloren en geen andere mogelijkheid zien dan een langdurige celstraf. De man is een ’zorgmijder’ volgens de reclassering. Maar daar ageerde Van H. ter zitting tegen: „Knap dat ze dat weten, want ik spreek ze nooit.”

Zijn advocaat veegde de vloer aan met de reclassering: „Zij schuiven cliënt wel heel makkelijk door met een voorstel om een ISD-maatregel op te leggen omdat ze hem niet makkelijk kunnen bereiken.” Juist door zijn dakloosheid is hij slecht te pakken te krijgen.

De raadsvrouw stelde voor haar cliënt een straf te geven die hoort bij een diefstal: „Mijn cliënt gaat als hij vrij is gewoon naar de daklozenopvang waar hij altijd heen gaat. Hij krijgt zijn uitkering en zoekt zelf hulp bij de reclassering om een woning te zoeken en om zijn schulden te beheersen. Hij wil namelijk graag geholpen worden.” aldus de raadsvrouw.

Ook het hof is ook niet overtuigd van de argumentatie van de reclassering. Naast de maand cel moet de man een eerder voorwaardelijke straf uit zitten. Maar dat heeft hij door zijn voorarrest inmiddels gedaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.