IJmuidenaar aangehouden in Belgisch onderzoek naar internetoplichting voor tienduizenden euro’s, woning doorzocht in Zandvoort

© ANP/Jerry Lampen

Internetredactie
IJmuiden

Een 22-jarige IJmuidenaar is dinsdag aangehouden door de politie in het kader van een Belgisch onderzoek naar internetoplichting en witwassen. Ook is er een woning in Zandvoort doorzocht en zijn er mannen en vrouwen uit Heemskerk en Haarlem verdachten in het onderzoek.

De IJmuidenaar wordt ervan verdacht een rol te hebben in de aansturing van een criminele groep die zich bezighoudt met internetoplichting.

Deze groep zou tientallen mensen en bedrijven hebben opgelicht voor vele tienduizenden euro’s, onder meer door phishing. Bij een huiszoeking is in de woning van de verdachte is voor duizenden euro’s aan contant geld en luxe goederen aangetroffen.

Verder is een woning in Zandvoort doorzocht, waarbij vele gegevensdragers, een grote hoeveelheid drugs, een vuurwapen en een geldbedrag in beslag zijn genomen. Het onderzoek is nog in volle gang en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

In hetzelfde onderzoek zijn twee vrouwen en twee mannen uit Heemskerk en Haarlem aangemerkt als verdachten. Zij hebben vermoedelijk gefungeerd als geldezel voor de groep.

Via hun bankrekeningen is mogelijk een deel van het buitgemaakte geld weggesluisd. Zij zijn niet aangehouden, maar hun telefoons zijn voor onderzoek in beslag genomen en zij zullen worden verhoord.

De aanhouding is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Lokale Politie Oostende, politie-eenheid Noord-Holland, het parket West-Vlaanderen en het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Er wordt later beslist of de IJmuidenaar wordt overgeleverd aan België.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.