Koningin Elizabeth vierde haar jubileum groots en beertje Paddington schitterde mee | commentaar

© Foto Buckingham Palace

Jan ’t Hart

Zelfs de principieelste republikein moet ook hebben genoten van de schitterende show ter ere van het 70-jarige jubileum van koningin Elizabeth. Heel Engeland liep uit voor de vele festiviteiten, was de show voor Buckingham Palace met optredens van talloze artiesten weergaloos, maar de kers op de taart was de schitterende video waarin beertje Paddington bij de koningin op de thee ging.

„Dank u wel dat u mij ontvangt, ik hoop dat u een prachtig jubileum beleeft”, zegt de beroemde Engelse beer in het filmpje dat zaterdag te zien was aan het begin van het grote concert dat wereldsterren voor Elizabeth gaven tegenover St. James’s Park, pal voor Buckingham Palace. „Thee?” vraagt Elizabeth, waarna het beertje de porseleinen theepot aan zijn mond zet. En de 96-jarige monarch zag er kwiek uit, dat moet gezegd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heel Engeland viel in katzwijm en een sterker bewijs dat de monarchie het volk verenigt is er niet. Engeland is het land waarin de rijke geschiedenis zo sterk wordt aangevuld met beelden uit films en literatuur (James Bond, Ridders van de Ronde Tafel, Harry Potter) dat werkelijkheid en verbeelding met elkaar versmelten. En is dat nu net waar het koningshuis met zijn paleizen, prinsen en prinsessen – en zeker ook in Engeland niet te vergeten: intriges – precies voor bedoeld is?

De schrijfster Lale Gül was op bezoek bij koning Willem-Alexander en in Het Parool zei ze dit weekend daarover: „Ik wilde nog weten of de koning het eten had uitgekozen of zijn vrouw, en zijn antwoord luidde dat zijn vrouw dat altijd doet, omdat hij nooit snapt waarom je gerechten zou kiezen die urenlang bereid moeten worden, terwijl je het toch in tien minuten opeet, en daarna was mijn conclusie dat echt elke man hetzelfde is.”

Ons koningshuis wil zo graag ’gewoon’zijn, maar dat hoeft echt niet. Volgende keer, bijvoorbeeld bij de Kersttoespraak, een interview van Nijntje met Zijne Koninklijke Hoogheid. Dan komt het met die tanende populariteit ook direct goed.

Lees ook: Overleeft de Britse monarchie Elizabeth II?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.