’U bent zeker de directeur van De Baan’ | column

Dromers van wie een droom is uitgekomen. Rechts Cor Speelman, de spil van project De Droomwolk.© Foto archief/Rob van Wieirngen

Mitzie Meijerhof

Stichting De Baan in Haarlem voorziet mensen met een verstandelijke beperking van vrijetijdsactiviteiten. Met beperkingen in alle gradaties, van alle leeftijden, vanuit alle achtergronden.

Binnen de stichting huist De Droomwolk. Mensen die aangesloten zijn bij De Baan kunnen een droomwens indienen. De Droomwolk maakt er zoveel mogelijk waar. Ik ben een vrijwillig miniradartje in het geheel. Ik was onbekend met de doelgroep toen ik er voor werd gevraagd, maar ik vind het geweldig.

Ik interview de dromers van wie een wens uitgekomen is voor een glossy. Het is een uitdaging, de een heeft nul stof, de andere kan niet meer stoppen met vertellen. Intussen leer ik wat er bij welke beperking hoort en daar op te acteren.

Zaterdag gaf De Baan een feest ter ere van hun vijftigste verjaardag. Een knalfeest waarop je je tig keer afvraagt, is dat een cliënt of niet. Ik ken een stuk of tien mensen op dat feest, maar iedereen kent mij. Ze weten het allemaal zeker. Juist op het moment dat ik denk, jij bent geen cliënt hoor ik: ‘U bent zeker de directeur van De Baan hé.’ Was het maar waar. Vrijwilliger Tineke zit naast me en vertelt dat ze ooit een cadeau kreeg en later bleek dat alleen cliënten dat kregen. Whahaha.

Er komt een jongeman naar me toe. Hij ziet er goed uit, zou de directeur van De Baan kunnen zijn. ’Heb je even tijd voor je nagels’, vraagt hij. Huh, versta ik dat goed? ’Ja, ik ben Daan, heb je even tijd voor je nagels.’ Hand in hand lopen we naar de tafel waar hij zit met een jongedame in een rolstoel. Ik hoop dat het niet zijn vriendin is, want in de wereld van cliënten, loopt een situatie als deze snel uit de hand. Iets met jaloezie.

De kust is veilig, Daan begint vakkundig mijn nagels te lakken. Ik wil de andere hand in een andere kleur, maar dat gaat niet gebeuren, hij is duidelijk. ‘Wie ben jij eigenlijk’, vraagt hij. Ik ben Mitzie, de directeur van De Baan. ’Mooi niet’, zegt hij. ’Ik ben niet gek hé.’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.