Voortaan heb je wettelijk recht op software- en beveiligingsupdates

Bescherm je tegen digitale hackers.

Bescherm je tegen digitale hackers.© Foto Pixabay

1 / 2
Ed Brouwer

Kopers van digitale apparaten als smart tv’s, telefoons, horloges, deurbellen, slimme lampen, printers, camera’s en bijvoorbeeld babyfoons hebben voortaan wettelijk recht op software- en beveiligingsupdates.

Dat recht geldt niet alleen voor producten die met internet zijn verbonden, maar ook voor games en apps en ook voor streamingdiensten. De wetsaanpassing die dit regelt, is de uitwerking van Europese richtlijnen.

Hoe lang verkopers verplichte updates aan consumenten moeten aanbieden, is helaas niet zo concreet. De wetgever gaat uit van proportionaliteit: dat wat redelijk is voor een consument. Bij een duurder product, zoals een slimme wasmachine, mag je langer updates verwachten dan bijvoorbeeld bij de aankoop van een digitaal spelletje op je telefoon; maar termijnen zijn niet in de wet vastgelegd. Met de wetswijziging hoopt de overheid consumenten aan te sporen om vaker te updaten.

Uit onderzoek van het ministerie van economische zaken en klimaat blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders slimme apparaten niet updatet. ’Want te veel gedoe of geen tijd’. Dat maakt je kwetsbaar voor internetcriminelen. Er is zelfs een campagne voor gemaakt, zie www.doejeupdates.nl.

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.