Taliban bevelen vrouwelijke journalisten gezichtsbedekking op tv

ANP Producties | Bron: ANP
Kabul

De Taliban hebben vrouwelijke journalisten opgedragen hun gezicht te bedekken als ze op televisie verschijnen. Volgens de Afghaanse zender TOLOnews heeft het ministerie van Informatie en Cultuur donderdag laten weten dat de beslissing definitief is en "niet-onderhandelbaar". De Taliban hebben de beslissing nog niet openbaar gemaakt.

Volgens een lokale producer gaat de maatregel vrijdag in en betekent het dat alleen de ogen van vrouwen zichtbaar mogen zijn. Eerder deze maand besloten de Taliban al dat alle vrouwen in het openbaar een boerka moeten dragen, net als tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001.

De Taliban beloofden na de machtsovername in augustus om vrouwenrechten in Afghanistan te respecteren. Toch zijn de afgelopen maanden weer beperkingen voor vrouwen ingevoerd. Zo is er voor meisjes een verbod op onderwijs en mogen vrouwen sinds maart alleen nog met het vliegtuig reizen als ze begeleid worden door een mannelijk familielid.

In Turkije zijn donderdag diverse Afghaanse politici samengekomen om een coalitie tegen de Taliban te vormen. Het is de eerste keer dat ze samen de toekomst van Afghanistan bespreken. De politici leven allemaal buiten Afghanistan en hebben daar momenteel niet veel macht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.