Santpoort-Zuid krijgt klein hotel in voormalig stationsgebouw

Het voormalig stationsgebouw in Santpoort-Zuid, gezien vanaf het spoor.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Ellen de Boer
Santpoort-Zuid

Het voormalig stationsgebouw in Santpoort-Zuid wordt een klein hotel met zeven kamers. Wanneer de verbouwing van de bovenverdiepingen tot hotel gaat beginnen, is nog niet bekend.

Dutchen Group uit Haarlem gaat het stationsgebouw ontwikkelen, maar is niet bereikbaar voor een toelichting over de details. De gemeente Velsen heeft in elk geval onlangs een vergunning afgegeven voor het ’brandveilig gebruik van het hotel’.

De eigenaar van brasserie De Boemel, die op de begane grond in het stationsgebouw zit, bevestigt dat er een hotel komt. „In grote lijnen weet ik hoe het gaat worden. Het wordt heel mooi”, voorspelt eigenaar Piet van Herwaarden die de benedenverdieping huurt. „Het wordt eerst helemaal verbouwd boven”, weet hij te vertellen. „Hoe dat in de praktijk zal gaan, moet ik afwachten. Ik heb een huurcontract en neem aan dat dat goed wordt gerespecteerd. De exploitatie van het hotel komt los te staan van de brasserie. Wel hebben we een samenwerkingsverband.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het terras van brasserie De Boemel die op de begane grond van het stationsgebouw is gevestigd.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

De website van Dutchen Group, vooral ontwikkelaar van kleinschalige vakantieparken, maakt melding van het hotel in het stationsgebouw. „Het prachtige monumentale pand wordt in nauwe samenwerking met betrokken partijen en door de Dutchen Group, getransformeerd naar een eigentijds hotel met 7 riante kamers”, aldus de website. „Kenmerkend zijn de historische details, prachtige raampartijen die ervoor zorgen dat een uniek gebouw ontstaat. De ingrepen in het gebouw kunnen tot het minimum worden beperkt. Er is veel onderzoek gedaan naar de aansluiting tussen oude details en nieuwe materialen.”

Charme

Het voormalige stationsgebouw, dat in 1899 in Santpoort-Zuid is neergezet, is een ontwerp van architect Dirk Margadant. Hij ontwierp tevens de stations van Haarlem en Bloemendaal, staat te lezen in een artikel op de website van de Stichting Santpoort. Volgens auteur René Stommel is de charme van het gebouw vooral te danken aan de grote boogvormige vensters en de variatie in daklijnen. Volgens Stommel heeft het terecht de status van provinciaal monument gekregen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.