Gevechten in hoofdstad Libië na komst rivaliserende regering

ANP Producties | Bron: ANP
Tripoli

In de Libische hoofdstad Tripoli zijn gevechten uitgebroken na de komst van een regeringsploeg uit het noordoosten die claimt de wettige regering van het hele land te zijn. De machthebbers in Tripoli bestrijden dit. Milities van beide partijen zijn daardoor dinsdag slaags geraakt. De 'noordoostelijke' regering heeft zich vervolgens teruggetrokken uit Tripoli, naar eigen zeggen om burgers in de stad hevige gevechten te besparen.

Het land verkeert al meer dan tien jaar in chaos en heeft twee regeringen die elkaar bestrijden. De twee belichamen de traditionele verdeeldheid tussen het oosten en het westen van het land. Tripoli ligt in het noordwesten, het hoofdkwartier van de rivaliserende regering is in Tobruk in het noordoosten. Laatstgenoemde partij heeft premier Fathi Bashagha samen met een aantal ministers naar Tripoli gestuurd om er een nieuwe Libische regering te vormen. Bashagha wordt gesteund door de machtige krijgsheer Khalifa Haftar, die zich ‘maarschalk’ laat noemen.

In Tripoli stelt premier Abdulhamid Dbeibah dat hij de wettige en internationaal erkende regering leidt en de macht alleen zal overdragen aan een democratisch gekozen regering. Hij zou volgens een vredesplan uit 2020 van de Verenigde Naties het land leiden tot verkiezingen eind dit jaar, maar hij heeft de stembusgang op de lange baan geschoven. De rivalen uit het noordoosten vatten dit op als het einde van zijn mandaat als regeringsleider. Het vredesplan uit 2020 lijkt hiermee gesneuveld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.