Miljoenen ondervoede kinderen door droogte en oorlog in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen kinderen in gevaar door acute ondervoeding. Volgens UNICEF verslechtert de situatie in de Hoorn van Afrika en neemt het aantal gevallen van ernstige ondervoeding ook in andere delen van de wereld ernstig toe. Oorzaken zijn volgens de VN-kinderorganisatie de aanhoudende droogte, de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de coronapandemie.

Volgens de kinderorganisatie lijden op dit moment minstens 13,6 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan acute ondervoeding. In de Hoorn van Afrika zal het aantal ernstig ondervoede kinderen op korte termijn stijgen van 1,7 miljoen naar 2 miljoen kinderen. Maar ook in andere regio's, zoals Zuid-Azië, zijn de cijfers zeer zorgwekkend, meldt UNICEF in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De organisatie wijst erop dat minstens 10 miljoen ernstig ondervoede kinderen geen toegang hebben tot de juiste behandeling. De kosten van de therapeutische voeding die de kinderen krijgen nemen door de stijgende voedselprijzen toe. Daardoor lopen de levens van nog eens 600.000 kinderen gevaar, meldt UNICEF. De organisatie roept regering en donoren op met extra geld te komen. "Er moet snel worden gehandeld", zegt directeur Catherine Russell. "Er is nog maar bitter weinig tijd voordat deze situatie veel en veel erger wordt."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.