’Wat een puinhoop! En het is niet de eerste keer’. Lezers delen ergernissen over de dichte Velser- en Wijkertunnel

Opgehoopt verkeer wacht op de pont naar Velsen-Noord.© Foto’s Ko van Leeuwen

Robbert Minkhorst
Velsen-Zuid

Gebrekkige informatie, onnodige omleidingsroutes, complete puinhoop, veel te druk, grote misser: lezers van deze krant hadden heel wat te stellen met de dichte Wijkertunnel afgelopen weekend. En dan gaat hij de komende dagen weer (grotendeels)dicht.

Afgaande op wat jullie hebben meegemaakt, moeten we ons hart misschien vasthouden. Hoewel Rijkswaterstaat ingrijpt - mede op uitdrukkelijk verzoek van de gemeente Velsen. De wegbeheerder belooft dat de afsluitingen en omleidingsroutes duidelijker zullen zijn aangegeven - ook langs de route zelf.

Complete puinhoop

Afgelopen zaterdag was een complete puinhoop! Komende vanuit Velserbroek moesten we de afrit af omdat de Velsertunnel gesloten was. Eerst richting langs het kanaal gereden om te zien of de Wijkertunnel open was? Deze was in zijn geheel dicht! Toen dachten we over de Velserpont richting Heiloo te komen. Dit was ook een puinhoop. Er voer maar één pont! Daarna zijn we richting Driehuis, Santpoort en Haarlem gereden . Richting Rottepolderplein. Tot onze verbazing bleek dat we via de A9 toch door de Velsertunnel konden. Schandalig hoe dit allemaal aangegeven is. Ze leren er ieder keer niets van, zowel de aannemers als Rijkswaterstaat. Bijna twee uur over gedaan om in Heiloo te komen!

Peter Hussaarts,

Velserbroek

Sluizenroute aangepakt

Maar er wordt geen woord gerept voor de sluizenroute... Wanneer wordt dat aangepakt door de gemeente Velsen?

Martijn Voorma,

IJmuiden

Al vier jaar geen sluisroute

Gek genoeg hoor ik niemand meer over de sluisroute. Sinds april 2018 is de sluis gesloten voor autoverkeer. Dat is al vier (!) jaar.

Sinds twee weken en na een lange thuiswerkperiode maak ik daar als fietser weer gebruik van (woon-werkverkeer IJmuiden - Tata Steel) en het verbaast me zeer daar nauwelijks auto’s te zien.

Alles is er prima aangelegd, geasfalteerd waar nodig, maar waarvoor eigenlijk? En blijft men roepen dat de zuidelijke deuren van de Middensluis in onderhoud staan? Die staan al in onderhoud lang voordat die extra sluis werd aangelegd. Werkverkeer mag overigens wel over de sluis rijden, dus is het wat mij betreft een beetje meten met twee maten.

Misschien toch (in dit soort calamiteitenweekenden) de sluisroute weer openen voor het normale autoverkeer dat nu via Amsterdam of Rotterpolderplein van Zuid naar Noord moet? Fijn ook voor mijn collega’s in de ploegendienst die vaak geen gebruik kunnen maken van die ’tweede’ pont.

En wat die geïnterviewde wethouder betreft, die gaat kijken en helpen het verkeer te regelen in plaats van de koe bij de horens vatten en de problemen vooraf oplossen. En dat doet ie met verve. Al jaren. Pfffff…….

Jan Bakker,

IJmuiden

(Tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Bram Diepstraten komt poolshoogte nemen.

Wat een gedoe

Afgelopen zondag rond 12.30uur gingen wij van Castricum naar Haarlem. Voor de tunnel een korte file, maar dat viel nog mee. Toen we om 17.00 uur terug wilden gaan, werden we door allerlei borden omgeleid via Zaandam, maar dat wilden we niet. Later waren die borden weer weg, maar nergens stond dat de tunnel dicht was. We wilden niet via welke omwegen dan ook en bleven hopen dat de tunnel open was. Toen zagen we twee rode kruisen en moesten we er toch af richting IJmuiden. We vermoeden dat het Pontplein vol zou zijn en dat de pont geen optie was. We hebben onze auto gezet bij het station van Santpoort-Noord en zijn met de trein naar Castricum gegaan.

Tot onze verbazing zagen we vanuit de trein dat er gewoon auto’s uit de tunnel kwamen richting Castricum....

Wat een gedoe! En niet de eerste keer! Heel vervelend allemaal, een goed wegbeleid en een beter wegbeheer is onze aanbeveling!

Willy Spaans,

Castricum

Summiere voorlichting

Ik was van plan op zondag, vroeg in de middag naar Beverwijk te gaan. Keek gelukkig op Google Maps en zag dat het allemaal afgesloten leek te zijn. Probeerde op internet te achterhalen hoe het zat. Maar was na een kwartier nog niets wijzer over de zondag. Van A naar Beter had niets te melden over de Velsertunnel. En ook andere pagina’s hadden het alleen over wegwerkzaamheden tot 6 mei.

Ik raakte gefrustreerd over de summiere voorlichting, maar besloot de gok niet te wagen. Omleidingen ter plekke aangeven, prima, maar ook een stukje voorlichting via internet lijkt me heel normaal tegenwoordig toch?

Susan Bibo-Middel,

Haarlem

(Tekst gaat door onder de foto)

Een volle pont.

Grote misser

Ook wij werden afgelopen zondag verrast door de afsluiting van de Velsertunnel. We gingen vanuit Haarlem-Zuidwest via de randweg zoals vaker richting den Helder. Ergens zag ik (m’n vrouw reed) in een flits nog wel op een klein geel bord iets over een omleidingsroute B, maar de datum kon ik niet lezen, toen waren we er al voorbij.

Het zeurde toch in m’n hoofd, dus toen even op van AnaarBeter.nl gekeken en daar zag ik alleen wat filemeldingen rond de Velsertunnel, dus reden we verder.

Bij IJmuiden moesten we de snelweg verlaten. Aangekomen bij de kruising met verkeerslichten, zagen we op de ANWB-wegwijzer een geel/oranje tekst ’Omleidingroute Pont’. Ha dachten we, die nemen we.

Richting pont ging het verkeer stilstaan, dus keek ik op Google Maps of de sluisroute geen file had en open was. Geen rode kruizen of files op Google Maps, maar die bleken wel degelijk afgesloten.

Wij terug en op een gegeven moment zagen we ook een bordje omleiding B. Die hebben we genomen. Daarmee helemaal terug gereden naar de A200 en Rottepolderplein. Daar de A9 op richting Den Helder. Hoera! We gaan door de Wijkertunnel naar Den Helder!

Maar… op een gegeven moment borden dat de Wijkertunnel was afgesloten. Daniëlle, mijn vrouw aan het stuur, werd boos! Hoe kan dat nou, TWEE tunnels afgesloten!

Maar we konden geen kant op, dus volgden gewoon de route. Bleken we omgeleid te worden naar…. de Velsertunnel…

En die was open.

Toen ben ik uitgebreid Google Maps in gedoken en zag ik welke bizarre constructie er gekozen was: de Velsertunnel was helemaal niet afgesloten. Maar dat je alleen door de Velsertunnel kunt vanaf het Rottepolderplein. En dat de Wijkertunnel juist dicht was. Het duurde wel even voordat ik deze bijzondere situatie echt begreep.

We waren uiteindelijk anderhalf uur later bij onze vrienden in Den Helder.

Wat ik achteraf duidelijk zou hebben gevonden is een grote letterwagen op de Randweg in Haarlem, op zijn laatst vlak voor het Delftplein. Zodat voor iedereen heel, heel duidelijk is dat je vanaf daar niet de Velsertunnel in kan. En nog eentje in IJmuiden als je net de A22 hebt verlaten en het niet meer weet (of als je een niets vermoedende inwoner bent van bijvoorbeeld Velserbroek).

En o ja: dat op vananaarbeter.nl werkzaamheden en afsluitingen standaard niet getoond worden, is ook wel een grote misser.

Leon Tebbens,

Haarlem

(Tekst gaat door onder de foto)

In de wachtrij.

Logischer

Ik weet niet of er bij het begin van de Randweg (op de Herenweg) al een bord staat dat de toerit Velsertunnel afgesloten is. Scheelt denk ik al verkeer. Want vandaar naar het Rottepolderplein is logischer dan als je dat vanaf het Delftplein bijvoorbeeld moet doen.

Het moet op alle borden op de N208 richting Velsertunnel duidelijk staan dat de TOERIT naar de A22 afgesloten is. Uit het bord wat ik zaterdag zag staan voorbij de Jan Gijzenvaart dat de A22 richting Alkmaar was afgesloten. Begrijpelijk dat men dan naar de pont rijdt.

Ton Dieben,

Santpoort

Erg onduidelijk

Waarom afsluiting Velstertunnel vanuit Haarlem? Onduidelijke informatie. Waarom afsluiting Velsertunnel vanuit Beverwijk? Alternatief erg onduidelijk. Ritje Haarlem-Heemskerk en terug normaal ongeveer 15 minuten, nu een paar uur!

José Wilbrink,

Haarlem

Het schoot niet op

Zondagmiddag ging ik naar Lisse waar ik om 13.00 uur moest zijn. Eerst de Wijkertunnel die ik niet kon nemen. Terug naar de Velsertunnel die ik vanaf Beverwijk niet kon nemen. Naar Heemskerk gereden en daar de snelweg op.

Via de A22 kon ik wel de Velsertunnel in. Ik kwam natuurlijk te laat in Lisse aan.

Terug dacht ik de Velsertunnel te nemen omdat deze open was maar helaas dicht. Toen maar de Velserpont te nemen, maar helaas, het stond stil. En het schoot niet op. Uit de rij gegaan en waar mogelijk omgekeerd en naar pont Buitenhuizen gereden. Daar stond ik ook in de rij, met mij velen.

Bij de tweede pontvaart kon ik erop en overvaren. Om 19.00 uur was ik thuis. Ik heb meer in de auto gezeten dan dat ik op bezoek was bij een verjaardagvisite..

Helaas gaat het dit weekend weer gebeuren met sluiting. Afgelopen weekend was het Moederdag en terugkerend vakantieverkeer. Hoe kan Rijkswaterstaat dit zo plannen?

Agniet Smit,

Heemskerk

(Tekst gaat door onder de foto)

In de wachtrij.

Grote verbazing

Met grote verbazing las ik donderdag het artikel in de krant over de voorgenomen afsluiting van de Wijkertunnel komend weekend.

In plaats van te zorgen voor een betere doorstroming van de op- en afrit aan de Beverwijkse zijde van de Velsertunnel sluit men die ook maar af en moet je via de op- en/of afrit Heemskerk en dan keren.

Men wil liever niet dat je met de pont gaat (snap ik).

Ik moet zondagmorgen bij het station Beverwijk mijn werkzaamheden beginnen en ik kom uit Haarlem-Noord. Volgens het bericht kan ik niet via de Wijkertunnel, die is richting het Noorden afgesloten. Men zou beter de stoplichten op de Velsertraverse bij Beverwijk tijdelijk aan moeten passen op het verkeersaanbod, of inderdaad verkeersregelaars neer zetten.

Nick Smit,

Haarlem

Helemaal omrijden?

Het moet gebeuren, onderhoud aan de tunnel. Maar waarom moeten mensen uit Velsen dan helemaal omrijden? Want vanuit IJmuiden is het ongeveer tien minuten rijden richting Velsen-Noord. Maar als de tunnel is afgesloten staan er allemaal mensen vanuit richting Haarlem te wachten voor de pont. Zodat mensen uit IJmuiden bijna de pont niet op kunnen. En als er dan wordt afgesloten, dan is het de afrit vanaf IJmuiden. Dus moeten wij omrijden terwijl we Velsen-Noord zien liggen aan de andere kant.

Ik moest nu omrijden vanaf Velsen-Noord terug via Uitgeest, want Heemskerk stond vast. Om vervolgens in de file aan te sluiten omdat een rijstrook was afgesloten vanwege een te hoge vrachtwagen.

Dus dan doe ik er meer dan een half uur over. Ik vind dat niet kunnen.

Wanneer gaat de sluisroute open? Of laat anders drie ponten varen.

Dennis Jonker,

IJmuiden

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.