Sporthulpmiddelen nu gratis uit te proberen door Hillegommers

Onder andere sportrolstoelen kunnen via Uniek Sport worden geleend.© Foto ANP

Paul de Vlieger
Hillegom

Uniek Sporten, een samenwerkingsverband dat zich inzet om sporten door mensen met een lichamelijke beperking te stimuleren, is sinds deze maand actief in Hillegom. Via Uniek Sporten Uitleen kunnen sporthulpmiddelen - bijvoorbeeld een sportrolstoel - worden uitgeprobeerd.

Uniek Sporten leent niet alleen de sportrolstoel, handbike of ander hulpmiddel uit, het geeft ook advies. Het hulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op de wensen van de gebruiker. Tijdens de uitleenperiode wordt indien nodig technische service en onderhoud geleverd. Ook wordt het product eventueel afgeleverd op een gewenste locatie. Aan dit alles zijn geen kosten verbonden.

De sportrolstoel of ander hulpmiddel kan minimaal een week tot maximaal zes maanden worden geleend. ,,Binnen die periode kun je namelijk een goed beeld krijgen of die sport bij jou past’’, zegt Monique Kalkman van Uniek Sporten Uitleen.

In die twee maanden kan de sporter ontdekken of de sport bevalt. Kalkman: ,,Als je bijvoorbeeld eraan denkt te gaan basketballen maar dan blijkt dat je de bal niet tot de basket kan gooien, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Kom je daar na twee maanden achter en wil je bijvoorbeeld gaan rolstoelhockeyen met een andere rolstoel, dan is dat geen probleem. Zo kun je meerdere keren een beroep doen op de uitleenservice om te kijken wat bij jou past.’’

Na de uitleenperiode kan de gebruiker een rapport krijgen met de maten van het gewenste hulpmiddel. Met dit rapport kan men vervolgens naar de gemeente voor het aanvragen van het juiste sporthulpmiddel.

Bij Uniek Sporten Uitleen zijn vijf hulpmiddelen beschikbaar: een allround sportrolstoel, een court sportrolstoel, een ligbike, een aan een rolstoel aankoppelbare handbike en een running frame. Voor meer informatie over Uniek Sporten Uitleen kunnen belangstellenden terecht op www.unieksporten.nl/uitleen.

Uniek Sporten Uitleen is sinds mei in Hillegom beschikbaar. In deze regio kon al eerder in Heemstede, Bloemendaal en Velsen van de service van Uniek Sporten gebruik worden gemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.