Hof wil journalist Volkskrant horen in zaak Balie-Syriër

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

Het gerechtshof Den Haag wil een journalist horen die meerdere keren over de Syrische terreurverdachten Aziz A. en Fatah A. heeft geschreven. De broers zouden betrokken zijn geweest bij terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Aziz dook in 2017 ineens op in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel, zijn oudere broer Fatah kreeg elf jaar en negen maanden.

De mannen hebben de terreurdaden altijd ontkend en gingen in hoger beroep. Volgens hen hebben getuigen - zoals de mensen die geïnterviewd zijn door de Volkskrant - niet de waarheid verteld. De voor de broers belastende verhalen zouden gebaseerd zijn op "horen zeggen", herhaalden hun advocaten donderdag nogmaals tijdens een voorbereidende zitting in hoger beroep. Het hof besloot de wens van de advocaten te honoreren om de schrijfster van de artikelen te horen.

De journalist in kwestie Ana van Es laat in de Volkskrant weten zich te zullen beroepen op haar verschoningsrecht in de rechtszaal en geen inhoudelijk commentaar te geven. Ze noemt de beslissing van het hof "niet handig". "Omdat ik nu als getuige word opgeroepen, word ik de strafzaak in gemanoeuvreerd, en dat moet niet. De beslissing van het Hof kan een afschrikwekkend effect hebben op journalisten en hun bronnen in vergelijkbare onderzoeken."

Jabhat al-Nusra

Eerder werd bij de rechtbank ook al gevraagd de journalist te horen. Dat werd destijds afgewezen.

De 36-jarige Aziz zou in de periode 2011-2014 in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra hebben verkeerd. Fatah (45) zou hebben geprofiteerd van de hoge positie van zijn broer en onder meer leiding hebben gegeven aan een terroristische organisatie.

Vertaling

Ze belandden enkele jaren later alle twee in Nederland. Fatah streek met zijn gezin neer in Bergeijk (Noord-Brabant), Aziz in Amsterdam. De jongste broer werd in Amsterdam door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkend tijdens de vertoning van een documentaire over het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS), in debatcentrum De Balie. Aziz is de ex-vriend van de Nederlandse journalist Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.

De broers werden eind 2018 kort na elkaar opgepakt na maandenlang afgeluisterd te zijn door de politie. Beide mannen zetten grote vraagtekens bij de vertalingen van die gesprekken. Meerdere tolken hebben zich erover gebogen, maar volgens zowel de advocaat van Aziz als die van Fatah zijn er grote fouten gemaakt in de vertaling en de interpretatie van de gesprekken. Het hof heeft de verdachten gevraagd om "een concrete en specifieke brief met passages die verkeerd vertaald zouden zijn".

Regiezitting

Donderdag was een zogeheten regiezitting in het hoger beroep, waarin onderzoekswensen besproken zijn. Ook vroeg de advocaat van Fatah om zijn vrijlating, maar dat wees het hof af. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden, dat kan nog zeker een jaar duren.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.