Zij kregen dinsdag in de regio Haarlem een lintje namens de koning

Linda Gottmer
Haarlem

Het is een vast ritueel op de dag voor Koningsdag: de uitreiking van lintjes aan mensen die iets bijzonders hebben betekend voor de samenleving. Welke regiogenoten werden dit jaar verrast met een decoratie?

De gemeente Haarlem is sinds dinsdag dertien gedecoreerden rijker. Negen inwoners mogen zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen, drie personen Ridder in diezelfde orde. Een extra bijzondere onderscheiding is voor een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De petit fours staan klaar, er staan verse rode rozen en de gouden kandelaars hangen er glimmend en gepoetst bij. De Gravenzaal is dinsdagochtend klaar om de kersverse Haarlemse lintjesdragers en hun publiek te ontvangen. En zo ook burgemeester Jos Wienen, die de versierselen uit zal reiken.

(Tekst gaat door onder de grafieken)

De belangrijkste onderscheiding is voor Jaap Harlaar (65), Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Kort na de uitbraak van de coronapandemie stond hij aan de basis van een nieuw beademingsapparaat.

Daarnaast hielp hij bij de ontwikkeling van technieken om loopstoornissen aan te pakken en stond hij aan de wieg van de opleidingen Klinische Technologie en Technical Medicine aan de TU Delft, de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum.

De burgemeester heeft een behoorlijke mond vol aan hem: „Dit is een van de lastigere uitreikingen.” Zo blijkt als hij het publiek vertelt dat Harlaar hoogleraar klinische biomechanotronica is. Biomechanotronica; geen alledaags woord, ook niet in het vocabulaire van Jos Wienen. Hij pak er zijn blaadje met aantekeningen even voor bij.

Nog drie Ridders

Jolijt de Jongh (64), krijgt een lintje als zijnde Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is bekend als voorzitter van de Stichting Dorpsraad Spaarndam, waar zij achttien jaar actief was. En als bestuurslid van de PvdA in Noord-Holland. Daarnaast stond ze aan de basis van de Stichting Kolksluis Spaarndam, de Stichting Vrienden van de Forten bij Spaarndam, de Stichting Milieufonds Kennemerland Zuid.

Ook Jan de Ridder (66) krijgt een lintje opgespeld als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is bestuurder directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies. Zijn werk kan abstract lijken, en juist daarom zet hij zich er voor in om het toegankelijker en inzichtelijker te maken voor een breed publiek.

De laatste ridder onderscheiding gaat naar Fokke de Vries (54), ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Al 27 jaar is hij bondsofficial van de Reddingsbrigade Nederland. Ook organiseert en begeleidt hij als bondschipper oefeningen gericht op de inzet van de Reddingsbrigade, dit kwam tijdens de overstromingen in Zuid-Limburg vorig jaar goed van pas.

Van zwemmen tot gymnastiek

De negen overige onderscheidingen zijn als volgt.

Peter Geurts (57), Lid in de Orde van Oranje-Nassau is al achttien jaar actief voor theatergroep Tikkie in Noordwijkerhout, waar kinderen zich kunnen ontwikkelen op het gebied van theater en musical.

Ted Heemskerk (80), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al 72 jaar lid van sportvereniging Geel-Wit, waarvan 43 jaar in het hoofdbestuur en daarvan 12 jaar als voorzitter. Daarnaast 35 jaar bij zwemvereniging Haerlem actief geweest als zweminstructeur.

Thon van Kesteren (84), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al 43 jaar actief bij RKVV Onze Gezellen als clubscheidsrechter en coach bij voetbal. Daarnaast vrijwilliger bij Speeltuin Burcht ter Cleeff.

Joke de Kort-Koolen (89), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zet zich al meer dan 21 jaar in voor een woongroep van SIG voor mensen met een verstandelijke beperking. Onderneemt ook activiteiten met bewoners.

Henny de Vos-Lubberding (70), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Organiseert 37 jaar activiteiten in de Koninginnebuurt, waar zij bestuurslid is van de wijkraad. Stond aan de wieg van wijkcentrum ‘Het Paleis’ en daarnaast actief bij Buuf en Stichting De Baan voor mensen met een verstandelijke beperking.

Caroline van der Meer (62), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vrijwilliger bij Stichting Woonproject Heemstede voor jongeren met een licht verstandelijke beperking of autisme. In het verleden actief bij sportclub RKVV Onze Gezellen.

Ron Schraa (63), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Geeft bijna vijftig jaar zwemles bij Stichting Volkszwemfeest aan zowel kinderen als volwassenen. Zit daar eveneens 28 jaar in het bestuur.

Jetty Smal-Veen (73), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Is 63 jaar lid van Turnvereniging SV Bato Haarlem, waar zij meer dan 50 jaar trainster is en 35 jaar bestuurslid.

Anga Veldhuizen (60), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Heeft zestien jaar leiding over de Voedselbank in Haarlem.

„Het is trouwens niet de bedoeling dat u het lintje iedere dag draagt”, sluit Jos Wienen af. „Dat mag alleen bij bijzondere gelegenheden.” De vereerden krijgen daarom een klein strikje, wél voor dagelijks gebruik als zogenaamde knoopsgatversiering. En een draagwijzer, met instructies hoe de onderscheidingen te dragen. Ja, het is niet niks, zo’n lintje van de koning.’’

Haarlemmermeer

Haarlemmermeer heeft er dertien Leden en twee Ridders in de Orde van Oranje-Nassau bij. Burgemeester Marianne Schuurmans is ook dit jaar de lintjes bij de mensen thuis of op locatie gaan overhandigen. Daar is ze maandagavond en dinsdagmorgen mee bezig geweest.

John Hagman uit Nieuw-Vennep werd Lid voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij voetbalclub FC VVC en voor de fusie met vv Nieuw-Vennep in 2005 bij sv SMS. ,,Zonder jouw inzet zou FC VVC niet kunnen bestaan’’, aldus de burgemeester.

Ben Douglas is onderscheiden voor zijn jarenlange inzet bij voetbalclub NFC in Amstelveen. Hij had talloze functies de afgelopen jaren maar vooral omroeper tijdens wedstrijden en hij maakt wedstrijdverslagen die door vriend en vijand worden gerespecteerd.

Ben Boskamp was tientallen jaren vrijwilliger bij de manege van zijn dochter, tafeltennisclub Nieuw-Vennep, Het Oude Buurtje en zorgcentrum Horizon in Hoofddorp, waar hij ook altijd voor iedereen klaar staat.

Carla Beenakker uit Nieuw-Vennep zorgde vanaf haar 12de voor zes boertjes en zusjes en was later actief bij talloze organisaties in Nieuw-Vennep, zoals kinderboerderij Dierenvreugd, Jeugdland en buurtcentra.

Hans Rosenberg zet zich al tientallen jaren in voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Hij vertelt op basisscholen over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast begeleidt hij nabestaanden van overledenen en helpt mensen met een oorlogstrauma.

Jacqueline Veerman zet zich op meerdere fronten in voor speel-o-theek De Blokkendoos in Hoofddorp. Ze heeft de papieren administratie gedigitaliseerd en regelt de rest. Ook is ze actief bij zwemvereniging De Watervrienden.

Najia Abid begeleidt alleenstaande Marokkaanse vrouwen die de Nederlandse taal niet goed spreken en de samenleving niet kennen, maar ook een woongroep voor oudere Iraniërs en de stichting Groepswonen voor Migrantenouderen in Hoofddorp.

Valery Kwak richtte in 1977, toen ze als Engelse in Nieuw-Vennep kwam wonen, The English Coffee Club voor lotgenoten op en was er 43 jaar voorzitter van. Ze is al tientallen jaren gastvrouw in het Spaarne Gasthuis.

Net als Valery zet haar man Piet Kwak zich in voor een tehuis op de Filipijnen waar mensen kunnen revalideren. Als ondernemer bood hij stages aan studenten uit Ghana, Filipijnen en Sri Lanka.

Sjoerd van Aken zet zich als oud-werknemer in om het archief van de Suikerfabriek in Halfweg te sorteren en te digitaliseren, net als hij voor Aviodrome in Lelystad heeft gedaan. Ook was hij voorzitter van de dorpsraad Spaarndam.

Wil Hesp is al veertien jaar vrijwilliger bij De Zonnebloem, maar ook al jaren voor sv Hoofddorp waar ze het clubblad, de kantine en de klaverjasavonden regelde.

Wim Brik uit Hoofddorp is actief als vrijwilliger voor de lokale omroep, ziekenomroepen en die in gevangenissen. Ook was hij Sinterklaas. Hij zet zich in voor lokale partij Een Haarlemmermeer.

Piet Kortenoeven is gedecoreerd in Aalsmeer.

Haarlemmermeer heeft er ook twee Ridders bij: Henk van der Eem.

Hij is al jaren actief voor Meerradio, een bewonerscommissie in de wijk Bornholm, een begeleidingstraject voor grafisch personeel, ICT4Handicap voor mensen met een beperking, Meer Jazz en bij Humanitas als vrijwilliger van het financieel café.

Daarvoor was hij op talloze posten actief voor de grafische sector.

Rob Sonder is gedecoreerd door de minister van Defensie in Den Haag.

Heemstede

In Heemstede zijn drie inwoners onderscheiden. Voormalig D66-wethouder Marijke Mous (75) is benoemd tot Ridder vanwege haar politieke betrokkenheid, maar ook vanwege haar inspanningen voor het Oude Posthuis, de Stichting Gezondheidszorg Spaarneland, het Expertisecentrum Euthanasie en de Bavo Stichting.

Ook Willemien Ruijgrok (71) mag zich voortaan Ridder noemen. Zij wedijvert voor gelijke behandeling en gelijke kansen voor iedereen. Ze is onder meer betrokken bij de Gay Games, bij Hotel de Koepel, Stichting Jansje van Goor en Haarlem Mozaïek.

Harry Opheikens (64) is onderscheiden voor zijn verdiensten voor de voetbalverenigingen FC Zandvoort Noord en RCH. Verder maakt hij zich verdienstelijk voor de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek waarvoor hij de website beheert en artikelen schrijft.

Zandvoort

Zandvoort is drie Leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker. Burgemeester David Moolenburgh speldde dinsdag de lintjes op bij Dirk Wijnands, Johan Schouten en Ed Fransen.

Dirk Wijnands (72) is vrijwilliger bij het Circuit van Zandvoort. Hij viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum als lid van de Officials Club Automobielsport. Op het circuit vervult hij de functies van ’Start Official’ en ’Flag Marshall’.

Johan Schouten (71) was vrijwilliger bij de Nicolaasschool, de stichting Pluspunt Zandvoort en de parochie St. Agatha. Hij zet zich in voor minderbedeelden. Zo maakt en bezorgt hij onder andere boodschappenpakketten en regelt hij vakantieweken voor gezinnen. Hij is tuinman bij de zorgorganisatie Nieuw Unicum en conciërge bij de Oranje Nassauschool.

Ed Fransen (76) was voorzitter van de Protestantse Jeugdvereniging De Vliegende Schotel. Hij richtte daar een eigen toneelclub en een operetteafdeling op. Ook was hij regisseur van het Sinterklaastoneel dat jaarlijks een voorstelling opvoert voor de basisscholen.

Bloemendaal

Burgemeester Elbert Roest heeft zes Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan bijzondere Bloemendalers.

Sylvia van de Bunt-Kokhuis, Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Stond als onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam aan de basis van Europese uitwisselingsprogramma’s voor universiteiten, zoals Erasmus. Zet zich als vrijwilliger in bij onder andere Stichting Tijdsparen.

Dolf Gransberg, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Heeft ervoor gezorgd dat een deel van het vermogen van de stichting Katholiek Zorgcentrum ’Het Overbos’ is ondergebracht bij de Bavo Stichting. Daarnaast was hij voorzitter van de Aerdenhoutse Mixed Hockey Club Rood Wit.

Maarten Hoejenbos, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Was arts in dienst van de Koninklijke Marine, maar ook sinds de jaren 80 vrijwilliger bij allerlei verenigingen en stichtingen. Daarnaast was hij bijna twintig jaar betrokken bij het Nederlands Militair Geneeskundig Tijdschrift.

Ad IJzerman, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Heeft zich als academicus toegelegd op receptoren die uitermate belangrijk zijn in de wereld van de geneesmiddelen. Is een vooraanstaand wetenschapper aan de Universiteit van Leiden.

Laurens Schenk, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zet zich al 21 jaar in voor de Stichting Sint Nicolaas Comité Bennebroek. Van 2005 tot 2017 was hij betrokken bij de Bennebroekse feestweek Sinds 2012 uitgever van het blad Hmore Magazine, dat is gericht op leven en (lokaal) ondernemen in de Haarlemmermeer.

Arnold van Bakel, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verricht vanaf 1983 vrijwilligerswerk voor de Parochie Sint Jozef in Bennebroek. Daarnaast gastheer en fotograaf bij de stichting Welzijn Bloemendaal.

Hillegom

Ook in Hillegom regent het lintjes: vijf stuks om precies te zijn.

Marjolijn Eisenga-Heuseveldt (70), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al 60 jaar betrokken bij wandelsportvereniging DJO, onder meer als bestuurslid.

Ruud van der Lee (58), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Heeft speeltuin Weerestein van de ondergang gered.

Sandra Bijwaard-Houwing (58), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Actief voor diverse organisaties op vrijwillige basis, waaronder Slavisch folklorisch koor Lorodelba, de jeugdcommissie van RTV De Bollenstreek en KWF.

Ton Kalkers (87), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Actief voor meerdere stichtingen in ontwikkelingslanden. Medeoprichter van een stichting met als doel de landlozen in Brazilië te helpen een menswaardig bestaan op te bouwen.

Frank Out (62), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Leverde onder meer een belangrijke bijdrage aan behoud en modernisering van middelbaar onderwijs en beroepsonderwijs in Hillegom, Velsen en IJmuiden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.