Verkeerschaos rond Velsertunnel door vervangen verlichting A22, ook vrijdag nog overlast en langere reistijden

Iedereen staat vast, ook raadsleden in de bus op weg naar Texel.© foto Floor Bal

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Het was donderdagochtend een flinke klus om IJmuiden in of uit te komen. Wegens werkzaamheden aan de verlichting op de A22 liep het verkeer bijna helemaal vast.

Slechts een rijstrook is er beschikbaar op de A22, omdat Rijkswaterstaat de verlichting langs de weg aan de noordzijde van de tunnel vervangt. Het verkeer stroopte tijdens de ochtendspits daardoor op.

Tot aan knooppunt Rottepolderplein stond het verkeer stil. In IJmuiden liepen de verkeersaders De Noostraat en IJmuiderstraatweg dicht, waarna het verkeer zijn heil zocht via de Zeeweg en de Heerenduinweg. Daardoor slibde de route door Driehuis en Santpoort-Noord ook dicht.

Ook ten noorden van de tunnel ontstonden flinke files door het werk die ook ver na de spits het overige verkeer ontregelden. Op de Parallelweg in Beverwijk stond het verkeer stil, maar ook tot aan de Beneluxlaan in Heemskerk was er permanente filevorming van alle wegen richting de Velsertunnel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Afzetting

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat de verkeerschaos donderdagmorgen versterkt werd door het slechte weer en het vele verkeer waar de donderdagochtend om bekend staat. Wat ook maakt dat de werkzaamheden tot meer verkeersproblemen leiden dan de afgelopen dagen, is dat de afzetting aan de zuidzijde van de tunnel nu al voor de Velsertunnel begint.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De doseerlichten zorgen dat alle verkeer ongeveer even lang moet wachten. Ook vrijdag begint de afzetting daar, al verwacht Rijkswaterstaat dat er dan minder problemen zijn. Vrijdagochtend is traditioneel een minder zware spits en de regen van donderdagmorgen was veel en hevig.

Ook de verlichting aan de zuidzijde van de Velsertunnel wordt binnenkort vervangen. De woordvoerder van Rijkswaterstaat verwacht dat dit in mei zal zijn, al is er nog geen precieze datum. Ook dan is verkeershinder te verwachten.

Nippertje

De Velsense raadsleden vertrokken donderdagochtend voor een tweedaagse raadslidtraining op Texel. Ook zij stonden stil in de file op de De Noostraat. Volgens Floor Bal (LGV) is het hen toch op het nippertje gelukt om de veerpont naar het eiland te halen. ,,We hebben op de seconde de boot van 11.30 gehaald.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.