Schrijvers Nicci French, Nicolien Mizee en Ilja Leonard Pfeijffer op bezoek in de regio Haarlem. Boekenweek met grote namen en ook kleinschalige evenementen

Het schrijversduo Nicci French bij een eerdere signeersessie in Heemstede.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Jaap Timmers
Haarlem

De uitgestelde Boekenweek 2022 is in aantocht. Er valt van zaterdag 9 tot en met maandag 18 april veel te beleven in boekhandels en bibliotheken in de regio Haarlem. Denk aan exposities van lokale kunstenaars, voorlezingen, interviews en signeersessies met grote namen als Nicci French, Nicolien Mizee, Ilja Leonard Pfeiffer, Youp van ’t Hek en Splinter Chabot.

In de bibliotheek van Nieuw-Vennep is tot eind april de mooie expositie ’Eerste Liefde’ te zien. De schilderijen, gemaakt met de Boekenweek als inspiratiebron, zijn de resultaten van een cursus onder leiding van André Huisman.

Een van de werken is van Marion Hofstee, zij maakte een portret van schrijver Chaim Potok, wiens hand zij ooit mocht schudden. In de begeleidende tekst schrijft ze: ’In mijn leven zijn verhalen en boeken heel belangrijk.’

Eerste liefde

Voor Tineke Pastijn, een andere schilder die haar werk in Nieuw-Vennep tentoonstelt, heeft ’eerste liefde’ te maken met haar vader. Op haar portret staat ze als klein kind in het bijzijn van hem. ’Bij papa op schoot, warm, veilig, geborgen. Een kind van je vader.’

(Tekst gaat door onder de foto)

Affiche van de Boekenweek.© CPNB

Meliza de Vries komt zaterdag 9 april (15 uur) naar de centrale bibliotheek in Hoofddorp waar zij de Evenaarsmonoloog voordraagt. De samenwerking van dansers van Pier K en muzikant Efraïm de Nijs leidde tot een videoclip. Live te zien.

In Floriande (Hoofddorp) is woensdag 13 april het Kids Crea Café (14 uur). Kinderen vertellen op welk boek zij verliefd zijn geworden, en leggen uit hoe dat voelt. Er worden verschillende boeken bekeken die over liefde gaan en hoe je dat thema kunt vertalen in een knutselwerk, tekening of gedicht.

Nina Weijers

Athenaeum Boekhandel in Haarlem heeft een stadswandeling met Remco Daalder (De soortenjager) op touw gezet (9 april), gevolgd door een interview (10 april) met schrijfster Nina Weijers (Zelf doen), een signeersessie (13 april, 15 uur) van Nicolien Mizee (Vogeldagboek), signeren (14 april, 15 uur) door Philip Huff (Wat je van bloed weet), een interactief filosofisch gesprek (15 april, 15 uur) met Manon Duintjer en Marlies Vissers (Numizo en Zelfdenkboek) en een strandwandeling in IJmuiden (16 april) onder leiding van auteur en bioloog Koos Dijksterhuis (Noordkrompen, zee-engelen en koffieboontjes).

(Tekst gaat door onder de foto)

Nicolien Mizee komt naar Athenaeum Boekhandel.© Foto PR.

Bij boekwinkel De Vries Van Stockum in Haarlem presenteert Eline Rosenhart 9 april (15.30 uur) haar roman Mijn land, mijn bloed en vertelt Tomas Ross 10 april (15 uur) over zijn boek De man zonder gezicht. In deze winkel voorziet Splinter Chabot 11 april (14 uur) zijn boek Als de hemel genoeg ruimte heeft van een handtekening.

Interview

Niemand minder dan Ilja Leonard Pfeijffer duikt donderdag 14 april op bij De Vries (12.30 uur) om lezers te ontmoeten en zich te laten interviewen over het door hem geschreven boekenweekgeschenk Monterosso mon amour.

De Kennemer Boekhandel in Haarlem ontvangt vrijdag 8 april (20 uur) Frénk van der Linden, die met het publiek van gedachten wisselt over de liefde met als vertrekpunt zijn boek En altijd maar verlangen.

’Soortenjager’ Remco Daalder is ook van de partij bij de Kennemer om met lezers een wandeling te maken door de natuur. Dat gebeurt zaterdag 9 april (aanvang 11 uur bij de boekwinkel aan het Kennemerplein).

Roemenië

Schrijver en journalist Nausicaa Marbe vertelt dinsdag 12 april (20 uur) bij de Kennemer Boekhandel over haar jeugd in Roemenië, waarover zij het boek Wachten op het Westen schreef.

’Liefde in Heemstede – Liefde in Bennebroek’ is de naam van een schrijfwedstrijd, uitgeschreven door Boekhandel Blokker en de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. Uiterste inleverdag is zaterdag 14 mei.

(Tekst gaat door onder de foto)

Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer.© Robin van Lonkhuisen/ANP/Kippa

Bij Boekhandel Blokker signeert het beroemde schrijfduo Nicci French (9 april, 16.30 uur) het nieuwe boek De gunst. Aldaar wordt Gebrand Bakker zondag 10 april (15 uur) geïnterviewd over zijn roman De kapperszoon. Youp van ’t Hek en Marije Tolman zijn dinsdag 12 april (15.15 uur) bij Blokker om hun boek Een zee van tijd te signeren. Ilja Leonard Pfeijffer geeft donderdag 14 april (15.00 uur) een voordracht in de Heemsteedse boekwinkel, waarna hij zijn boekenweekgeschenk zal signeren.

Velserbroek

In de bibliotheek van Velserbroek is woensdag 13 april (19.00 uur) een lezing van Jan Drost, getiteld ’Liefde in het digitale tijdperk’. In hoeverre beïnvloedt het digitale tijdperk onze kijk op de liefde? Deze en andere liefdesfilosofische vragen stelt Drost aan de orde. Kaartverkoop via de balie en de website (7,50 en 9,50 euro). Wie tijdens de Boekenweek lid wordt van de bibliotheken van Velserbroek of IJmuiden ontvangt een aantrekkelijke boekentas cadeau.

(Tekst gaat door onder de foto)

Boekentas als cadeau in IJmuiden en Velserbroek

Schrijver Jacobine van den Hoek bezoekt zaterdag 9 april (15.30 uur) Boekhandel Stevens in Hoofddorp om te vertellen over haar historische roman De roos van Napoleon.

Alle boekwinkels in de regio komen met aanbiedingen en bieden het boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer gratis aan bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken. Het boekenweekessay Het warmtefort van Marieke Lucas Rijneveld is overal te koop voor 5 euro.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.