Brand in olietanks bij F1-circuit Djedda geblust

ANP Producties | Bron: ANP
Riyad

De brand in twee olietanks bij de Saudische stad Djedda is geblust, meldt de staatstelevisie. De brand ontstond nadat Houthi-rebellen uit Jemen vrijdag raketten afschoten op een complex van het staatsoliebedrijf Aramco. Er vielen geen doden bij de aanval.

Het getroffen complex van Aramco ligt op zo'n 10 kilometer afstand van het racecircuit van Djedda. De Formule 1-race van zondag gaat daar wel door, besloot de leiding van de Formule 1 en autosportfederatie FIA na gesprekken met bezorgde coureurs en teambazen.

De door Saudi-Arabië geleide militaire coalitie in Jemen begon als vergelding zaterdagochtend met luchtaanvallen op de Jemenitische havenstad Hodeidah, die in handen is van Houthi-rebellen.

Permanent staakt-het-vuren

De Houthi's voerden de afgelopen weken meerdere aanvallen met raketten en drones uit op olie-installaties in Saudi-Arabië. Ze strijden al jarenlang met hulp van Iran tegen de Jemenitische regering, die gesteund wordt door onder meer Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Daar zou een einde aan kunnen komen, in elk geval voor even. De vooraanstaande Houthi-leider Mahdi al-Mashat, voorzitter van de opperste politieke raad, zei zaterdag in een tv-toespraak dat eenzijdig is besloten de militaire activiteiten tijdelijk te staken en geen drones meer te sturen naar Saudi-Arabië. Het bestand zal drie dagen duren.

In de tussentijd kan worden gewerkt aan een permanent staakt-het-vuren. De Saudische coalitie moet dan wel haar troepen terugtrekken uit Jemen en de restricties voor de havens van Hodeidah en Salif opheffen. Ook boden de Houthi's aan krijgsgevangenen uit te wisselen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.