Ajax bereikt de bekerfinale en zet AZ weer hard met beide benen op de grond

Zakaria Aboukhlal loopt na een hoge bal van achteruit tegen Ajax-doelman André Onana op, die de bal niet loslaat.© Foto ANP/Olaf Kraak

Jeroen Haarsma
Alkmaar

Bekerhouder Ajax staat opnieuw in de finale en treft daarin PSV. De Amsterdammers rekenden af met AZ (0-2), dat voor het eerst sinds 7 november weer een wedstrijd verloor.

’Alles of niets’, zong het AZ-publiek in de slotfase. Maar ’alles’, de bekerfinale, kwam eigenlijk geen moment in het bereik van de thuisploeg, die zichzelf frustreerde tegen een veel sterker Ajax.

Pascal Jansen besloot zijn team donderdagavond anders neer te zetten. Dat doet de AZ-trainer wel vaker in topduels. Zijn tactische vondsten wierpen vaak hun vruchten af, getuige de recente zeges op Ajax, PSV en Feyenoord. Ditmaal besloot Jansen om met twee spitsen te beginnen: Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson.

Dat betekende dat de oefenmeester het ’gouden duo’ op links opofferde. De tandem Owen Wijndal en Jesper Karlsson is dit seizoen in aanvallend opzicht hét wapen van AZ. Zakaria Aboukhlal startte tegen Ajax op de linkerflank. Het foefje van Jansen pakte dit keer niet goed uit.

Ajax was de eerste tien minuten dominant. Uitgerekend de eerste keer dat meerdere AZ-spelers naar voren stapten, ging het mis. En uitgerekend een mislukte aanvalsopzet tussen Wijndal en Aboukhlal gaf Ajax de kans er snel uit te komen. Aboukhlal speelde de bal te ver voor zich uit, waarna Steven Berghuis Ajax-aanvaller Antony lanceerde. De bal belandde een paar tellen later weer voor de voeten van Berghuis, die van buiten het strafschopgebied raak schoot.

Direct na het tegendoelpunt dirigeerde Jansen Karlsson weer vanuit de spits naar links.

Aanvoerder Wijndal erkende na afloop dat de speelwijze dit keer niet goed uitpakte. ,,Vandaag klopte het inderdaad niet. We hebben het in de rust omgezet. Ajax kreeg veel ruimte, wij kregen er geen druk op.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto ANP

Gretig

Ajax oogde gretig, AZ was ook na de snelle omzetting niet zichzelf. Jansen zei voorafgaand aan de wedstrijd dat hij het spelen van een lange bal als effectief wapen ziet. AZ sloeg in de eerste helft echter door en ramde bijna elke bal blind naar voren, op hoop van zegen. Ajax had geen enkele moeite met die speelwijze en heerste aan de bal. De Amsterdammers waren duidelijk uit op eerherstel na de mindere optredens tegen Benfica en Go Ahead Eagles. Antony had nog een andere reden om extra scherp voor de dag te komen. In de competitiewedstrijd in Amsterdam, die AZ won, werd de Braziliaan overvleugeld door Wijndal.

Dat was Antony duidelijk niet vergeten. Een brutaal en effectief ’poortje’ bij Wijndal – het overkomt hem niet vaak – was exemplarisch voor de verhoudingen tussen Wijndal en Antony én tussen AZ en Ajax in de eerste helft. De bekerhouder had weinig te vrezen van AZ. Het theatrale geduikel bij de kleinste aanraking - Lisandro Martínez vlak voor rust na een aanraking van Aboukhlal – had Ajax dan ook niet nodig.

Frustraties

Het theater van Martínez, het tijdrekken van Ajax-doelman André Onana en het eigen zwakke spel: het zorgde allemaal voor toenemende frustraties bij AZ. ,,Zij deden het wat slimmer dan wij’’, zei Wijndal. ,,Als je achter staat, moet je niet in dat soort dingen trappen.’’ Jordy Clasie kreeg een gele kaart voor mekkeren van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Jansen haalde Pantelis Hatzidakos, die met geel op zak hard de duels bleef opzoeken, uit voorzorg naar de kant.

Ajax was na rust wel uitgeraasd. Antony verviel in trucjes die veelal mislukten en ook andere Ajacieden werden onnauwkeurig. Het bood AZ de kans op een slotoffensief. ’Alles of niets’, zong het publiek, en waarom ook niet. Verlenging was nog altijd dichtbij voor AZ, maar écht dicht bij een doelpunt kwam de thuisploeg niet. ,,Het zat er vandaag niet in, we hadden meer lef moeten tonen’’, concludeerde Wijndal met een lang gezicht.

Davy Klaassen schoot in de slotfase alle Alkmaarse hoop op een bekerfinale aan gort. Net als vorig seizoen reist Ajax naar Rotterdam af, waar PSV de tegenstander zal zijn op 17 april.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

AZ-Ajax 0-2

11. Berghuis 0-1, 89. Klaassen 0-2.

AZ: Vindahl; Witry (58. Sowah), Hatzidiakos (58. Beukema), Martins Indi, Wijndal; Sugawara, De Wit, Clasie, Aboukhlal (46. Reijnders); Pavlidis, Karlsson.

Ajax: Onana; Timber (75. Rensch), Schuurs, Martínez, Blind (75. Tagliafico); Álvarez, Berghuis (81. Klaassen), Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.

Meer nieuws uit Ajax