Waterleidingen in Velserbroek en Santpoort-Noord en -Zuid half april weer spic en span

Via een brandkraan stroomt het bruine drinkwater de sloot of het riool in.

Via een brandkraan stroomt het bruine drinkwater de sloot of het riool in.© foto pwn

Ellen de Boer
Velsen

PWN werkt komende weken aan de waterleidingen in Velserbroek, Santpoort-Zuid en Santpoort-Noord. Op maandag is het bedrijf begonnen met het spoelen van de leidingen in Velserbroek.

De klus in Velserbroek is op 1 april geklaard. Vorige week heeft PWN een begin gemaakt in Santpoort-Zuid en op 7 maart beginnen de spoelwerkzaamheden in Santpoort-Noord. In zowel Santpoort-Noord als -Zuid zijn de leidingen op 15 april weer spic en span.

Omdat er tijdens de werkzaamheden weinig tot geen water uit de kraan komt, gebeuren die volgens een woordvoerster vooral ’s nachts. Inwoners hebben er dan het minste last van.

IJzer

Regelmatig wordt het waterleidingnetwerk schoongemaakt, omdat er kleine deeltjes uit het drinkwater naar de bodem van de leidingen zakken. IJzer bijvoorbeeld. In periodes dat het watergebruik hoog is, zoals in de zomer, kunnen die deeltjes loskomen van de bodem. Het drinkwater krijgt dan een bruine kleur. Ook tijdens en na het spoelen kan er tijdelijk bruin water uit de kraan komen. Dit is overigens niet schadelijk, laat PWN de inwoners weten. Het is wel vervelend voor de was. Het bedrijf raadt dan ook aan even geen wasmachine te gebruiken.

Brandkraan

Tijdens het spoelen, ook spuien genoemd, gaat het water sneller door de leidingen. Op die manier komen de deeltjes los van de bodem en worden ze meegevoerd. Via een geopende brandkraan stroomt dat water het riool of de sloot in. Ook het openzetten van de brandkraan gebeurt voornamelijk ’s nachts, laat de woordvoerster weten.

Per keer wordt een klein deel van de leidingen gespoeld. Dat duurt niet langer dan een uur. Per dag nemen de PWN-medewerkers de leidingen in een paar straten onder handen. Meer informatie op www.pwn.nl/spoelen

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.